Az igazságügyi miniszter elismerte, ő döntött úgy, hogy Oroszországnak kell kiadni a fegyverkereskedőket

De azért tájékoztatta az Egyesült Államokat.

"Vlagyimir Ljubisin és ifj. Vlagyimir Ljubisin kiadatása a szokásos eljárás keretében zajlott. Mind az Amerikai Egyesült Államok, mind az Oroszországi Föderáció igényt tartott a személyek kiadatására. Az említett személyeket az igazságügyi miniszter döntése alapján Magyarország az állampolgárság szerinti országnak - ez esetben Oroszországnak - adta ki. A kiadatásról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Emellett Magyarország Kormánya az Egyesült Államok nagykövetségével és hatóságaival konzultált és tájékoztatást nyújtott a döntésről" - reagált közleményében az Igazságügyi Minisztérium.

Ahogy az nálunk is megjelent a Direkt36-ra hivatkozva, az amerikaiak titkos megfigyelésekkel és fizetett informátorokkal állítottak csapdát az oroszoknak, akik azt hitték, hogy a mexikói drogkartellnek adhatják el a jobbára Magyar Honvédségtől származó fegyvereket egy Budapest melletti raktárban. A fegyverüzlet azonban csak csali volt, és az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) csalta csapdába az oroszokat.

Az oknyomozó portál szerint súlyos börtönbüntetés várt volna rájuk az Egyesült Államokban, de az amerikaiak hiába kérték kiadatásukat a magyar államtól, az Orbán-kormány végül Oroszországnak adta át őket.

(Címlap- és borítókép: Béli Balázs / Alfahír)