Csillebérccel fizette ki a Fidesz az MSZP-t?

Jól kitömték pénzzel az Úttörőszövetséget.

1,9 milliárd forintot csoportosított át az Orbán-kormány sportcélú ingatlanvásárlásokra, de titkosították a részleteket – írja a HVG. A lap az azóta elkészült pénzügyi beszámolók alapján úgy véli, a csillebérci volt úttörőtábor visszaszerzéséről lehet szó, mely 1,4 milliárd forint volt, és ehhez kapcsolódott még 350 millió forint, melyet a Bau-bérc Kft.-nek (március óta Maxim Ring Kft.) fizettek egy, a területen álló vadászházért és annak területéért. A cég a vadászházat 1999-ben 14,2 millió forintért vette meg az Úttörőszövetségtől.

A Csillebércet évtizedekig – mint a bíróság jogerősen többször is kimondta, jogtalanul – birtokló Úttörőszövetség vezetője Rácz Péter, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője, míg a Bau-bérc az ő unokatestvérének, Rabb Attilának a vállalkozása. A vadászház már 1999-ben is jóval többet ért, mint 14 millió – ezt szintén a bíróság mondta ki, amely hűtlen kezelés miatt el is ítélte Ráczot.

A csillebérci terület könyv szerinti értéke azonban nem 1,4, hanem 1,1 milliárd forint volt. A HVG cikke rávilágít, hogy a különbözet (288 millió forint) anyagjellegű ráfordításként jelenik meg az Úttörőszövetség könyveiben. Rácz a lapnak azt mondta, ezek a kiadások a per lezárásával „összefüggésben merültek fel”. Hozzátette: „Az MNV-vel kötött perbeli megállapodás azonban nem teszi lehetővé, hogy e jogügyletek részleteiről ennél bővebb információt adjak.”

A szocik a Fidesz zsebében

Az azóta megszüntetett Heti Válasz 2017 nyarán tárta fel, hogy a Fidesz milyen ügyletek révén finanszírozza a szocialisták holdudvarát. Egyrészt a Puch László-féle médiabirodalomban (Népszava, Vasárnapi Hírek, Szabad Föld) elhelyezett kormányzati hirdetések formájában, másrészt Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a Növekedési Hitel Bankja által a Puch család érdekeltségeinek (Kipszer, harkányi szálló és termálkemping) nyújtott hitelekkel, harmadrészt a fent vázolt Csillebérc-gate révén.

Állami hirdetések, milliárdos bánatpénz, cégek hitelezése - így vásárolta fel a Fidesz az MSZP-t

Nem új keletű pletyka, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe (NER) belekényelmesedett, egyébként érték- és témavesztésben szenvedő MSZP anyagi fenntartásában bizony érdekelt a kormánypárt. Ez Orbán Viktoréknak a centrális erőtér fenntartása szempontjából fontos, a szociknak pedig biztos parlamenti frakciót eredményez - és persze szemezhetnek a húsosfazék körüli morzsákból is.

Utóbbi „Fidesz–MSZP-ügylet” bukkant most elő, és a Heti Válasz által másfél éve megsaccolt összegek nagyságrendileg meg is egyeznek azzal, amit most a HVG nyilvánosságra hozott. Csakhogy ez azért furcsa, mert a bíróság több perben is jogerősen kimondta, hogy az MSZP-közeli úttörőszövetség a területet szabálytalanul szerezte meg, a Fidesz-kormány irányítása alatt levő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mégis peren kívül egyezett meg velük – és fizetett a magyar polgárok adóforintjaiból.