Nem jött be Macron számítása: a tüntetők nem egyezkednek a kormánnyal

Ki enged a végén?

Az erőszakos zavargásokba torkollott szombati tiltakozónap után Emmanuel Macron kérésére Édouard Philippe miniszterelnök széles körű konzultációt indított a politikai pártok vezetőivel és az embereket a közösségi oldalakon utcára hívó sárgamellényes mozgalom elindítóival.

"A szabad sárgamellényesek egyetlen tagja sem megy el a Matignonba (miniszterelnöki hivatalba) holnap"

- közölte Benjamin Cauchy, az egyik dél-franciaországi, magát mérsékeltnek mondó csoport szóvivője. A kollektíva vasárnap a Le Journal du Dimanche című hetilapban közzétett felhívásban kérte a kormányfőt, hogy fogadja a képviselőiket.

A kollektíva azért nem vesz részt a megbeszélésen, mert "erős gesztust kértünk, mielőtt odamegyünk: az üzemanyagadó befagyasztását. Ezt nem fogjuk megkapni. Nem kívánunk politikusok bábjai lenni, akik utána kioktatnak minket" - hangsúlyozta a szóvivő.

Hozzátette, hogy a felhívást aláíró valamennyi sárgamellényest megfenyegették radikális társaik azzal, hogy nem szavatolják a biztonságukat, és élőláncot fonnak a miniszterelnöki hivatal köré, hogy a mérsékeltek ne tudjanak bemenni.

Az elnöki hivatal eközben tudatta, hogy az államfő - aki szerdára tervezett szerbiai hivatalos látogatását egy későbbi időpontra halasztotta - Édouard Philippe miniszterelnökkel és a kormány több tagjával egyeztetett egy erős gesztust jelentő szociális intézkedéscsomagról, amelyet a héten kíván a kormány bejelenteni.

A kormányfő a nap folyamán valamennyi parlamenti párt vezetőjét és mintegy harminc vezető politikust fogadott, akiknek többsége a tüntetők követelésének megfelelően a januári adóemelések elhalasztását javasolta a kormánynak.

A kormányzati válaszok késlekedése miatt a tiltakozás hétfőn tovább szélesedett: a mentősök és a középiskolások is csatlakoztak a megmozduláshoz, miközben tiltakozó sárgamellényesek blokád alá vonták a Total olajvállalat 75 üzemanyagraktárát.

Macron egyre nagyobb bajban: a diákok is csatlakoznak a tiltakozáshoz, 100 iskolát elfoglaltak

A diákszervezetek "tiltakozó szociális mozgalmat" hirdettek a sárgamellényesekhez hasonlóan szerteágazó követelésekkel, amelyek elsősorban a kormány által tervezett oktatási reform részleteire vonatkoznak. Közleményükben jelezték, hogy " támogatják a békés sárgamellényeseket" és elítélik a hétvégén Párizsban történt rendbontást és erőszakot. A diákmozgalom a dél-franciaországi Toulouse-ban (negyven középiskolában) és a Párizshoz közeli Créteilben (húsz intézményben) érezhető a leginkább.