"Óriási a szakemberhiány és ez már emberéletet követelt"

Bár a minisztérium mossa kezeit, a Honvédkórházban múlt hétvégén meghalt beteg esete rámutatott az egészségügyben tapasztalható válságra. Rig Lajos szerint nem egyedi esetről van szó, azonnali lépések szükségesek a szakemberek itthon tartására. 

Ahogyan portálunk is megírta: egy hölgyet ájulás szélén, folyamatos görcsökkel, 200-as vérnyomással vitt be a lánya szombaton a Honvédkórház sürgősségi osztályára. A hölgyet azonban itt nem látták el, arra hivatkozva, hogy aznap az ügyeletes Podmaniczky utcai telephely, ahová át is irányították. Itt azonban radiológus hiányában képtelenek voltak megvizsgálni (mivel az utolsó ott dolgozó szakorvos még szeptemberben felmondott), így vissza kellett vinni a Róbert Károly körútra.

Ám ezt is csak két órányi folyóson fekvés után közölték vele. Végül az ultrahang nyomán kiderült, hogy sürgős műtéti beavatkozásra van szükség. Ez azonban már nem segített rajta, hétfő hajnalban elhunyt. 

Hát, ez is elérkezett: a Honvédkórházban emberéletet követelt az orvoshiány

A Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is ellátó Podmaniczky utcai telephelyén szeptemberben felmondott az utolsó radiológus is, így az ultrahangvizsgálatokat nem tudják elvégezni. Ha ügyeleti időben érkezik egy beteg, akinek erre szüksége volna, azt átszállítják a Róbert Károly körúti központi telephelyre, ott elvégzik a vizsgálatot, majd visszaszállítják a Podmaniczky utcába.

Órási a szakemberhiány és ez most sajnos emberéletet követelt - mondta érdeklődésünkre Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője. 

A Honvédkórház kiemelt intézmény, így az egyik legfelszereltebb kórház Budapesten, sőt, a Podmaniczky utcai telephely a kórház saját tagintézménye - emlékeztetett a politikus. 

"Egy sebészeti osztályon napi 24 órában elérhetőnek kell lennie a röntgennek és ultrahangnak. Nagyobb esélye lett volna a túlélésre, ha van ott röntgenorvos, aki időben diagnosztizálja a mesenterialis trombózist és időben műtőasztalra kerül"

- folytatta a korábban aneszteziológiai szakasszisztensként dolgozó képviselő.

Kérdésünkre, miszerint ha a Honvédkórház tagintézménye a Podmaniczky utcai tagintézmény, akkor miért nem tudtak arról, hogy ott már nincs orvos, Rig Lajos azt mondta: a kórház csak a szokásos eljárásrendet követte, ha nem ők voltak az ügyeletesek, akkor a területileg illetékes intézményhez kellett küldeni a beteget. Az más kérdés, hogy elvileg tudniuk kellett volna, hogy ott már felmondott az utolsó orvos is. 

Pénteken a minisztérium igyekezett cáfolni, hogy a beteg az orvoshiány következtében halt volna meg. Mint a közleményükből kiderült: a páciensnek olyan betegsége volt, amit nehéz felismerni és gyógyítani, és már a műtét sem segített rajta.

"Ez nem vigasztal senkit, a beteget meg kellett volna vizsgálni az első jelentkezéskor. Ez így nem válasz" 

- mondta Rig Lajos. Hozzátette: itt ezért felmerül a műhiba lehetősége is. Ez nem egyedi eset, nagyon sok vidéki kórházban - köztük nálunk, Tapolcán is -  hétvégén nincs röntgen és ultrahangos orvos, ez így nemcsak törvénytelen, de súlyos mulasztás is. Ezt csak úgy lehet megoldani - folytatta - ha itthon és a közellátásban tartják a szakembereket, hiszen már nemcsak Németország vagy Ausztria a csábító lehetőség, hanem a magánellátás, ahol jóval nagyobb a megbecsültség, jobbak a munkakörülmények és természetesen magasabbak a bérek.

"Hiába van egy új röntgengép, ha nincs, aki kezelje. A politikai felelősség azoké, akik az egészségügyben tapasztalható szakemberhiányt nem tudták, vagy nem akarták eddig megoldani. Ez egyértelműen a kormány hibája. Azonnali lépések szükségesek az egészségügyben, mielőtt újabb elkerülhető tragédiák következnek be"

- mondta a jobbikos országgyűlési képviselő.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton