Hát, ez is elérkezett: a Honvédkórházban emberéletet követelt az orvoshiány

Az egyre súlyosabb orvoshiány veszélyeire már számos szakember figyelmeztetett. Most azonban bekövetkezett, amitől óvtak: az összeomlóban levő magyar egészségügy maga alá temetett egy emberéletet - írja a hvg.hu

A Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is ellátó Podmaniczky utcai telephelyén szeptemberben felmondott az utolsó radiológus is, így az ultrahangvizsgálatokat nem tudják elvégezni. Ha ügyeleti időben érkezik egy beteg, akinek erre szüksége volna, azt átszállítják a Róbert Károly körúti központi telephelyre, ott elvégzik a vizsgálatot, majd visszaszállítják a Podmaniczky utcába. 

A hosszas, beteg emberek ide-oda utaztatásával járó procedúra laikus szemmel is hátborzongatóan hangzik. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, oxiológus csütörtöki Facebook bejegyzéséből azonban kiderül, hogy 

az orvoshiány már emberéletet is követelt a Honvédban. 

A szakember egy középkorú nő tragikus esetét osztotta meg, akit az ájulás szélén, folyamatos görcsökkel, 200-as vérnyomással vitt be a lánya szombaton a Honvédkórház sürgősségi osztályára. A hölgyet azonban itt nem látták el, arra hivatkozva, hogy aznap az ügyeletes Podmaniczky utcai telephely, ahová át is irányították.

Itt azonban radiológus hiányában képtelenek voltak megvizsgálni, így vissza kellett vinni a Róbert Károly körútra.

Ám ezt is csak két órányi folyóson fekvés után közölték vele. Végül az ultrahang nyomán kiderült, hogy sürgős műtéti beavatkozásra van szükség. Ez azonban már nem segített rajta, hétfő hajnalban elhunyt. 


„Nem nyugszik bennem a gondolat, hogy ha időben szakszerűen ellátják, a vizsgálatok az állapot súlyosságának megfelelően gyorsabban készülnek el, és előbb kerül a műtőbe (36 óra telt el az ügyelet felé kezdeményezett telefontól a műtétig, és ez egy nagyon gyors lefolyású betegség), akkor megmenthető lett volna"

– írta az elhunyt nő lánya. 

Kunetz Zsombor hozzáteszi: bár a nőnek olyan betegsége volt, amelyet még a fejlett egészségügyi ellátórendszerekben is rendkívül nehéz felismerni,

„ezzel a szervezetlenséggel, azzal, hogy úgy ügyelnek, hogy a minimumfeltételek sem állnak rendelkezésre ott, ahol a sebészeti ügyelet fizikailag van, ezzel a beteg halálához akár hozzá is járulhattak.”

A tragikus eset kapcsán az orvoshiány mellett felmerül az a kérdés is: hogy küldhették át a beteget Róbert Károly körúti telephelyről a Podmaniczky utcaiba, ha tudták – legalábbis tudniuk kellett volna – hogy ott nem lehet elvégezni a szükséges vizsgálatot? 

A héten derült ki, hogy szintén a katasztrofális orvoshiány miatt, miután egy év alatt hét szakorvos is felmondott, bezárják a Honvédkórház koraszülött centrumát. 

A honvédelmi tárca tagad

A hvg.hu ma megjelent szenzációhajhász cikkében egy, a közösségi médiában megjelent bejegyzésre hivatkozik, de abból is csak bizonyos, negatív tartalmú részleteket emelt ki – írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium. Azt írják, a közelmúltban, a Honvédkórházban a szakmai ellátásban résztvevők részére is sajnálatosan bekövetkezett haláleset semmilyen összefüggésben nincs a betegen végzett radiológiai vizsgálatokkal, és az sem fedi a valóságot, hogy a beteg szakemberhiány miatt hunyt el. Gyógykezelése és ellátása a szakmai szabályok szerint történt. Mindazonáltal a páciensnek olyan betegsége volt, amelyet az orvostudomány jelenlegi állása szerint rendkívül nehéz felismerni, így gyógyítani is.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."