A brit Konzervatív Párt tagjainak háromnegyede elveti a Brexit-megállapodást

Ez Theresa May lemondásába is kerülhet.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum és bloghonlap a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából széles mintájú felmérést végzett a párttagság körében. A vizsgálat szombaton ismertetett eredménye szerint a megkérdezettek 72 százaléka veti el a brit kormány és az Európai Unió megállapodását, és mindössze 26 százalék támogatja a Brexit-feltételekről kidolgozott egyezményt.

Arra a kérdésre, hogy Theresa May miniszterelnöknek le kellene-e mondania, ha az alsóház nem fogadja el a megállapodást, az 1262 fős mintán elvégzett felmérés résztvevőinek 62 százaléka válaszolt igennel, 34 százalékuk ugyanakkor ezt nem tartaná szükségesnek.

A megkérdezett párttagok 50 százaléka a parlament elé terjesztett megállapodással szemben azt részesítené előnyben, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozna jövőre az Európai Unióból. Mindössze 3 százalék pártolná újabb népszavazás kiírását a brit EU-tagságról, 7 százalék pedig azt szeretné, ha Nagy-Britannia nem lépne ki az EU-ból.

Az alsóház kedden késő este szavaz a Brexit-megállapodásról, de a jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján valószínűtlennek tűnik az egyezmény elfogadása.

A megállapodás reménytelennek tűnő alsóházi elfogadási esélyei miatt a Konzervatív Párt több vezető képviselője felvetette a parlamenti szavazás elhalasztását, de a Downing Street egyelőre ragaszkodik a kedd esti időponthoz.

A The Times szombaton közölt értesülései szerint azonban Boris Johnson volt külügyminiszter, a Konzervatív Párt igen keményvonalas Brexit-frakciójának frontembere - aki a nyáron saját kormányának Brexit-stratégiája elleni tiltakozásul mondott le a külügyi tárca vezetéséről - azt mondta pártbeli szövetségeseinek, hogy

"készüljenek Theresa May szerdai lemondására".

A brit sajtó a lehetséges utódjelöltek között emlegeti Johnson mellett Jeremy Hunt külügyminisztert és Sajid Javid belügyminisztert. Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter, a belügyi tárca korábbi vezetője ugyanakkor a The Times szombati kiadásának adott interjúban kijelentette: "kérdésként sem merül fel" Theresa May távozása, a kormányfő "a helyén marad".

Bukhat a Brexit-megállapodás, Theresa Maynek már nincs parlamenti többsége

Kedden vitáztak a brit parlamentben a Brexitről, és ahogy az borítékolható volt, nem sikerült többséget állítani a kilépés mögé. Az alsóház még elmarasztalásban is részesítette a kormányt, mert elmondásuk szerint nem kapták meg teljes terjedelmében a feltételrendszerről szóló dokumentumot. Theresa Maynek viszont az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) áshatja meg a politikai sírját.