Tudta? A rabszolgatörvénnyel több pénze lesz a családnak

A multik már döntöttek? Újabb kudarcos kísérlet a rabszolgatörvény visszavonására.

Kedden ismét megpróbálta a parlamenti ellenzék napirend előtt elérni, hogy a kormánypártok visszavonják a rabszolgatörvényként elhíresült, az "önkéntes túlmunka" bevezetésére vonatkozó jogszabály-változtatást.

Óriási balhé a parlamentben: ordibálás, árulózás, kitiltások a rabszolgatörvény miatt

Nem volt egyszerű dolga a Fidesz-KDNP képviselőinek hétfőn az Országgyűlésben, ugyanis a szombati, rabszolgatörvény elleni tüntetés lendülete az ellenzéki képviselőket is felpörgette: Kövér László kizárással fenyegette, elnémította, vagy csak megalázóan beszélt az ellenzéki képviselőkkel. Egy szocialistát végül kizárt, másoknak későbbi büntetést ígért, majd arra kérték, küldje el a bejárattól a parlamenti őrséget, mert félelmet keltenek az ellenzéki képviselőkben.

De célba kerültek már az Országgyűlés levezetőelnökei is. Az MSZP-s Varga László például felidézte, hogy a kormánypártok már az általános vita során megszegték a házszabályt, amikor Lezsák Sándor levezetőelnök elhallgattatta az ellenzéki képviselőket. Kitért arra is, hogy tegnap az Igazságügyi bizottságra sms-ben hívták a képviselőket 3 perccel a kezdés előtt, míg a hivatalos meghívó az ülés kezdete után érkezett e-mailben - a testület összehívása azért volt ilyen sürgős, hogy a Fidesz-KDNP megakadályozza az ellenzéki javaslatokról való külön szavazást.

A politikus szerint arra a kérdésre kell választ adni, hogy "ki fogja kizárni a Házelnököt".

Egyébiránt leszögezte a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban, hogy a munkavállalónak nincsen választása.

A tegnapi naphoz hasonlóan Bodó Sándor államtitkár ismételten azzal érvelt, az a kormányzat szándéka, hogy aki önként többet akar dolgozni, az előtt lebontsák a bürokratikus akadályokat.

Így a családnak is nagyobb a bevétele lesz

- fogalmazott.

Mellár Tamás (Párbeszéd) már egészen odáig jutott, hogy elismerte, Tordai Bencének igaza van!

"Ma már belátom, hogy nincs más lehetőség, ma már egy ilyen békés professzornak is fütyülnie kell, mint nekem, különben fütyülnek ránk"

- magyarázta. Felvetette azt is, hogy ha már a törvényekkel megteremtik a jobbágyságot, bevezethetnék az első éjszaka jogát is.

A politikus szerint a kormánypárti politikusok unokái is szégyellni fogják a nagyapjuk tevékenységét.

Dömötör Csaba propaganda-államtitkár szerint a kormánynak továbbra is az a célja, hogy Magyarországon mindenki, aki akar, dolgozhasson, de vannak bürokratikus akadályok, amiket most leküzdenek.

Egyébként elmondta azt is, hogy Magyarországon nincsen szegénység, jók a kórházak, az oktatás, és a családokat is támogatják.

A DK-s Varju László az elmaradt tűzifaprogramról beszélt, szerinte mindössze "kéttalicskányi fát adtak a szegény embereknek". A rabszolgatörvényre áttérve felidézte a szakszervezetek hétvégi tüntetését: "Mit várnak, könyörögjenek maguknak? Minek?" - tette fel a kérdést. Szerinte viszont a parlamentben nincs helye annak, aki ezt a törvényt támogatja.

"Itt az ideje, hogy Lezsák Sándor után Kövér László is távozzon a parlamentből"

- nevezte meg azokat az elnököket, akik megakadályozták a törvényről folytatott parlamenti vitákat.

A legjobb kormányzati válasszal azonban Rétvári Bence rukkolt elő, ugyanis az államtitkár felidézte, hogy a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc milyen gazdasági intézkedéseket vezetett be a multik érdekében, csakhogy

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a rabszolgatörvény bevezetését is a multik szorgalmazták, és az Orbán-kormány is az ő érdekükben cselekszik.

Legalább valami nem változott 2008 óta.

A jobbikos Varga-Damm Andrea egy számvetéssel készült, összegyűjtötte azokat az "ajándékokat", amelyekkel a kormány meglepte a magyar állampolgárokat:

  • az államadósság sosem látott mértékű, 3,5 millió forintnyi tartozás esik minden csecsemőre,
  • az államháztartási hiány is rekord magas,
  • lerohad az egészségügy,
  • soha nem látott a tanárhiány,
  • gyalázatos Pisa-teszt eredmények, a 18 év alattiak iskola elhagyása növekszik, vegzálják a diáktüntetőket,
  • titokban 25 ezer migránst engedtek be hazánkba,
  • soha nem látott a kilakoltatás mértéke, mintha ez egy demokratikus jogállam része lenne,
  • az élelmiszerárak elviszik a reálbér-növekedést,
  • az urizálás mindene társadalmi rétegben ellenérzést vált ki,
  • a lakástakarékpénztárak kinyírása,
  • alapítványba terelt médiaholding,
  • a hajléktalanok büntetése,
  • megvetés tárgya lett a magyar külföldön a nemzetközi bűnözők befogadása miatt,
  • a tudományt a megszabadítják a szabadságától,
  • holnap elfogadják a 400 órás túlmunkát,
  • aztán a 40 parlamenti szavazással megteremtik a jogi keretet Orbán Viktor totális diktatúrájához.

Dömötör Csaba válaszában jobb híján a Jobbik közösségét minősítette. Például megkérdezte, hogy kiléptették-e már a pártból Szávay Istvánt, aztán Vona Gábor vlogjából idézett.

A rabszolgatörvényt szerdán fogja elfogadni a Fidesz-KDNP.