-7 fokban leküldte a sofőr a diáklányt a buszról, miután nem tudott visszaadni neki

Nem tudott tízezresből visszaadni a Volánbusz sofőrje egy iskolába igyekvő diáklánynak, azt pedig nem akarta megvárni, míg előkeresi az aprókat a táskájából, így inkább lezavarta őt a buszról. Az esetről a lány édesapja, Péterfy Gergely író számolt be, aki kérdőre is vonta a buszsofőrt.

Péterfy azt írja, mint minden hétköznap reggel, elvitte a lányát Kisorosziból kocsival Tahitótfaluba, a buszmegállóhoz. Itt szokott átszállni a 7:10-es buszra, amivel aztán elmegy Szentendrére a gimnáziumba.

Kedd reggel is így tettek. Mivel mínusz 7 fok volt odakint, az apa megállt a buszmegálló előtti parkolóban a Tesconál, hogy amíg meg nem látják a kanyarban a buszt, ne fagyoskodjon az érettségi előtt álló gyerek odakint.

„A busz feltűnt a hátunk mögött a kanyarban, a lányom kiszállt, és persze ekkor jutott eszébe, hogy ma még meg kell vegyen ezt meg azt, meg be kell fizessen valamit, de nincs nála annyi pénz. A tárcámban csak tízezresek voltak, odaadtam neki egyet. Bekanyarodtam a Tesco parkolóba, mert csak úgy tudok visszafordulni Kisoroszi felé, vártam a reggeli forgalomban, hogy ki tudjak kanyarodni. Szépen elment előttem a busz, még integettem is, bár nem láttam a lányom, gondoltam, a másik oldalon ül, de biztos, ami biztos, azért integetek.”

És ekkor megcsördült a telefon.

„A lányom hívott, hogy leszállította a buszvezető, itt áll a buszmegállóban, vissza tudok-e jönni érte. Mondtam, hogy még itt állok a kereszteződésben, fusson oda. Aztán a kocsiban mesélte el, hogy mi történt.”

Eszerint tízezressel akart fizetni, de a sofőr közölte, hogy nem tud visszaadni. Erre a lány mondta, hogy semmi gond, van a tárcájában apró, csak a tárcáját meg kell keresnie. Elkezdett turkálni a táskája alján a pénztárca után, de a buszvezető közölte, hogy

erre neki nincs ideje, szálljon le.

Mire a lány azt mondta, hogy egy pillanat, és meglesz a tárca, nyugodtan induljanak el. Erre a sofőr felemelte a hangját, hogy ő késésben van, neki erre nincs ideje, azonnal szálljon le. A következő kérésre, hogy de mindjárt megvan a pénztárca, és ha leszáll, elkésik a gimiből,

a sofőr már ordított, hogy szálljon lefele azonnal.

„Az utasok közül senki nem kelt a lányom védelmére, ő pedig nem állt le ordítozni, hanem megadta magát a túlerőnek és leszállt” – írta Péterfy.

Utánament a busznak

Az apa úgy döntött, számon kéri a sofőrt ellenséges viselkedése miatt.

„A buszt a leányfalusi strandnál értem be és – mint a videón látszik – megkérdeztem a buszsofőrt, csakugyan azt tette-e, amit tett. Mivel kikockáztam az arcát, a kedves olvasó nem látja a pökhendi arckifejezést, de az arrogáns stílus semmit sem vesztett élvezeti értékéből” – írja, és itt a videó is, amit készített közben:

A felháborodott író megpróbált magyarázatot találni arra, mitől ilyen gonoszak az emberek egymással. Végül arra jutott, hogy

„nem a buszsofőr a hibás – még ha az arcátlan és vérlázító aljasságot ő is követte el. Azért nem ő a hibás, mert az Orbán-rezsimben ez az általánosan elfogadott viselkedésmód. Akinek csak egy mogyorónyi hatalma van, arra használja, hogy visszaéljen vele. Ő csak túlórázik, alulfizetett, frusztrált, és ezért ott áll bosszút a világon, ahol megteheti. Egy diáklányon, akinél nem kell attól tartania, hogy ki mer állni a jogaiért. Üzenem ennek a derék embernek, hogy ha frusztrált és elégedetlen, töltse ki azokon a haragját, akik miatt nyomorult az élete. Fejétől bűzlik a hal: menjen fel a Budai Várba és nyomjon bele néhány bűzlő fejet a 300 forintos krumplifőzelékbe – garantálom, hogy utána jobban fogja érezni magát.”