Saját, nyereséges cégeik tartozását engedték el a Heves megyei fideszesek

A HMVTA-botrány újabb részletei.

Az egymilliárdos veszteség keretében több mint 190 millió forintot írt le értékvesztésként (hitelezési veszteségként) a közpénzeket kezelő Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA). Az egymilliárdos mínuszból csaknem 273 millió a Fidesz legfelső köreihez vezető luxemburgi offshore cég, a Primatum Fund Management s.á.r.l.-nél befektetett 600 millió forint egy részének elvesztése, erről cikksorozatunk első részében számoltunk be.

Egy Fidesz-közeli luxemburgi cégnél kötöttek ki a Heves megyeiek százmilliói

Többször is írtunk már a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál felbukkant több mint 1 milliárd forintos veszteségről. Ennek az deficitnek a negyede egy Fideszhez kötődő luxemburgi cég gyanús működésének tudható be. Cikksorozatunk első részében ezt a luxemburgi offshore céget mutatjuk be.

A Heves megyei adófizető polgárok az Advisor Cross Kft.-nél elhelyezett 83,5 millió forintos tagi kölcsönből 50 milliót veszítettek el a Creditime Zrt. révén, melyben ugyancsak felbukkan Farkas Zoltán, a HMVTA korábbi kuratóriumi elnöke, Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő bizalmasa, valamint a Primatum egyik tulajdonosa, Nemes Csaba Pál is. Erről a botrányról cikksorozatunk második részében írtunk.

Egy Fidesz-közeli hitelintézet is 50 milliós kárt okozott a Heves megyei adófizetőknek

Több mint 83 millió forint tagi kölcsönt adott a Heves megyei cégek segítésére létrehozott fideszes vezetésű alapítvány a saját kft.-jének. A pénzből 50 millió már biztos nem kerül vissza, az egy ugyancsak Fidesz-közeli, hitelkihelyezéssel foglalkozó cégen keresztül eltűnt. Ebben a cégben felbukkan a szintén Fidesz-közeli luxemburgi offshore cég tulajdonosa is.

A 190 milliós hitelezési veszteség jelentős részét azonban a fideszesek által vezetett alapítvány Farkashoz, illetve a Primatum egy másik tulajdonosához kötődő cégekkel „hozták össze”.

A HMVTA 2,6 millió forint értékvesztést számolt el a DER-Group Kft.-hez kihelyezett hitelre. A vállalkozás tulajdonosa 2008. augusztus 28. és 2010. június 30. között Farkas Zoltán mellett a vele azonos lakcímre bejelentett Farkas Beáta volt, őket Derecskei Péter váltotta. Utóbbi nemcsak innen ismerheti Farkast, hanem együtt ülnek a Szent Imre Katolikus Általános Iskoláért Alapítvány kuratóriumiában is. Derecskei egyúttal az önkormányzati tulajdonú Agria-Humán Közhasznú Nonprofit Kft. általános igazgatóhelyettese is, vagyis ezen a ponton kapcsolódik a fideszes vezetésű egri önkormányzathoz is.

Farkas Beátának és Farkas Zoltánnak más közös cégeik is voltak. Ilyen például a Vackor Játék és Tanoda Kft. vagy épp a Cross Business Consulting Group Bt., de ezek a cégek a HVMTA leírt hitelei közt nem szerepelnek. Utóbbi cég mégis érdekességgel szolgál. A Cross Business Consultingban Farkas Beáta beltag és Farkas Zoltán kültag mellett megtalálható Baranyi Zoltán is mint kültag. Baranyi ügyvezetője és tulajdonosa a Luba Cross Kft.-nek. Ez a vállalkozás viszont már érintett a pénz elherdálásában: 8 millió forintnyi HMVTA-hiteléből 4,5 milliót értékvesztésként leírtak.

Annak ellenére, hogy a cég nyereséges, 2017-es éves beszámolója szerint tavaly év végén 40,8 millió forintnyi tárgyi eszközzel rendelkezett, az eredménytartaléka és mérleg szerinti eredménye (vagyis a működés során felhalmozott profit) pedig 15,5 millió forintra rúgott.

Baranyi Zoltánt 2015 tavaszán az Egri TISZK Térségi Integrált Szakképző Központ Nkft. nevű önkormányzati cég felügyelőbizottsági tagjává választották, tehát ő is kötődik a fideszes vezetésű önkormányzathoz. Emellett tavaly november óta Heves Ingatlanfejlesztő Kft. néven közös cége van Skultéti Vilmossal, a HMVTA jelenlegi kuratóriumi elnökével, vagyis az alapítványnak nemcsak az előző, hanem a jelenlegi vezetésével is jó kapcsolatai vannak.

A fideszes vezetésű alapítvány 10,1 millió forint veszteséget könyvelt el a Profit Team Plus Kft.-nek adott hitelre is. Ennek tulajdonosa a Farkas Zoltánnal azonos címen lakó Farkas Beáta, akit a DER-Group Kft.-ben is említettünk. A hitelezési veszteség elszámolása ugyanolyan érthetetlen, mint a Luba Cross Kft. esetében. A Profit Team Plus Kft. 2017-es beszámolója szerint év végén a tárgyi eszközök értéke 35,7 millió forint volt, a felhalmozott nyereség (eredménytartalék és 2017-es mérleg szerinti eredmény összesen) pedig 9,2 millió.

A Profit Team Plus Kft.-ben 2016-ban ügyvezető volt Jachimek Attila Sándor. Ez a személy ügyvezető és tulajdonos volt a MacMillan Magyarország Kft.-ben is, ahol tulajdonostársai voltak egy bizonyos Istanovszki Tibor, illetve két ismerős név: Diósi Kodzo Tamás, valamint Nemes Csaba Pál. Őket pedig a cikksorozatunk első részében bemutatott, a fideszes Századvéghez köthető Primatumból ismerjük, ez a két férfi megtalálható a tulajdonosok között. És hogy még bonyolultabb legyen a cégháló: Istanovszki, valamint Diósi Kodzo nemcsak a Macmillan Magyrország Kft.-ben, hanem szlovákiai testvércégükben, a MacMillan Slovakia s.r.o-ben is tulajdonostársak voltak.

A kömlői csapat tízmilliói

Több olyan cég is felbukkan a hitelezési veszteségként elszámolt tízmilliók között, melyekkel szemmel láthatóan gond van, de kötődnek a HMVTA fideszes vezetéséhez.

Az egyik ilyen vállalkozás a Kömlői Fejlesztő Kft., melynél 24 millió forint követelést tart behajthatatlannak az Alapítvány. Valóban, a kft. adószámát 2017-ben törölte az adóhatóság, maga cég pedig utoljára a 2014-es évről adott le éves beszámolót. A Kömlői Fejlesztő tulajdonosai között 2013 és 2015 között felbukkan Németh István és Vörösbaranyi János is, ezt követően pedig Szarvas Gabriella és a Korona Vagyonkezelő Szövetkezet lett a kft. tulajdonosa. A kft. ügyvezetője 2013 augusztusától Szarvas Béla László, aki 2010 és 2016 között igazgatósági tagja volt a Korona Szövetkezetnek a Primatum Fund Management s.á.r.l. nevű luxemburgi offshore cégből már ismert Diósi Kodzo Tamással együtt (utóbbi csak 2012-ig töltött be tisztséget a Koronában). Ez a Szarvas Béla László azonban közvetlenül is kapcsolatban áll a fideszes kötődésű Primatummal: ahogy legutóbbi cikkünkben bemutattuk, a botrányban érintett Creditime Zrt. ettől a luxemburgi cégtől vásárolta meg a Property Cross-TFS Kft.-t. A luxemburgi cég kézbesítési megbízottja pedig Szarvas Béla László volt. A Koronában azonban később is felbukkan már ismert név: 2014 vége és 2016 vége között két évig Derecskei Péter is a szövetkezet igazgatósági tagja volt. (Szarvasról és a Korona Szövetkezetről lásd keretes írásunkat.)

A kömlői bagázs másik tagja a Kömlői Kecsketej-előállító, -feldolgozó Kft., melynél több mint 69 millió forint értékvesztést számolt el a HMVTA. A cég 2017 nyara óta felszámolás alatt áll. Tulajdonosai a 2009-es alapítástól egészen 2012-ig egyrészt a Kömlői Fejlesztő Kft.-ből ismert Németh István, valamint az ugyancsak ott felbukkant Vörösbaranyi János két vállalkozása: az EC-Control Kft., illetve a VBJ Tanácsadó Szervező Kft. Sőt, a kft. tulajdonosai közt a Korona Szövetkezet itt is megtalálható, jelenleg is tulajdonos. Az ügyvezetői poszton is nagy a hasonlóság: ügyvezetőként először Vörösbaranyi személyesen is jelen volt a cégben, majd 2013-ban egy rövid ideig Szarvas Béla László intézte az ügyeket, őt két évig fia, Szarvas Béla Kristóf követte. Őt 2015 októberében Derecskei Péter váltotta, aki a felszámolási eljárás kezdetéig töltötte be az ügyvezetői pozíciót.

Az ügynök, aki mindenben részt vett

Szarvas Béla László neve a kömlői cégek közül kettőben is felbukkan, valamint közvetlen kapcsolatban állt a fideszes luxemburgi offshore céggel is. A férfi 1990 és 1994 között az MDF országgyűlési képviselője, illetve az akkori Nemzetbiztonsági Bizottság tagja is volt. 2011-ben derült ki róla, hogy 1980-ban hazafias alapon „Nagy László” fedőnéven beszervezték III/III-as ügynöknek ifjúságvédelem vonalán.

Orbánék 2010-es hatalomra kerülése környékén a Vukics Ferenc nevével fémjelzett Magyarok Szövetsége őt bízta meg egy nemzeti érdekű pénzügyi rendszer felállításával, ennek lett volna első eleme a Korona-Hitel Szövetkezet néven indult vállalkozás.

Cégbírósági iratokból kiderül: a Korona Szövetkezet is fizetésképes lenne, az egri Vörösmarty Mihály u. 25. alatt levő ingatlanban két ingatlan is a tulajdonában áll, melyeken a HMVTA-nak 10-10 milliós jelzáloga van bejegyezve.

A cégcsoport harmadik tagja a Kömlői Vasudvar Kft., akik esetében csaknem 3,4 millió forint lett a be nem hajthatónak minősített tartozás. Három tulajdonosából kettő, Németh István és Szarvas Gabriella a másik két kömlői cégben is érintett. A cég saját tőkéje a 2016-os üzleti év végére negatívvá vált, sőt 2017-re már nem is adott le éves beszámolót.

Milliós értékvesztéseket más, kisebb cégek, magánszemélyek esetében is elszámolt a HMVTA, ezek az összefonódások szempontjából viszont már érdektelenek. Azért a végére egy vicces tételt még idebiggyesztünk: az alapítvány 10 millió forint behajthatatlan követelést számolt el az ugyancsak felszámolás alatt álló Gondinfo Bt. tartozása ellenében. A cégnek 2012 óta kültagja Fejes Péter, aki a tiszanánai kalandparkot üzemeltető, 2017-ben bejegyzett Álompart Kft. tulajdonos-ügyvezetője is. A kalandpark „emberi katapult” tervezésére és építésére a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „kampánypénz-tékozló” alapjából 1 millió forintot pályázott meg.

A kérdésekkel még cikksorozatunk elején megkerestük a HMVTA vezetését, szerettük volna, ha elküldik nekünk azokat a számviteli bizonylatokat is, ami alapján az alapítvány elszámolta ezeket az értékvesztéseket. Válaszokat nem kaptunk, de az alapítvány bírósághoz leadott éves beszámolója így zárul:

„A 2017. évi beszámoló összeállítása a rendelkezésre álló bizonylatok teljes feldolgozása alapján történt.

Az Alapítvány Kuratóriumának korábbi elnöke részéről nem történt meg a feladatkör és az ehhez kapcsolódó átadás-átvétel. Ebből következően előfordulhat, hogy jelenleg még nem ismert tények alapján a későbbiekben változhatnak a beszámoló egyes sorai.”

Ehhez kapcsolódóan a könyvvizsgálói jelentés is tartalmaz ilyen kitételt:

„Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Alapítvány az egyszerűsített éves beszámolót a jogszabályi határidőt jelentősen túllépve készítette el.

Véleményünk nincs minősítve e kérdés vonatkozásában.

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy a Kiegészítő Melléklet 9. oldalán az Alapítvány vezetése további bizonytalanságokra hívja fel figyelmet atekintetben, hogy a kuratóriumi váltás kapcsán átadás-átvételi eljárás nem történt.”

A kiegészítő mellékletben – ahogy azt az Egri Ügyek helyi portál már korábban megírta – rendőrségi feljelentés született.

(Cikkünk elkészítéséhez az Opten adatbázisát, valamint az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatához leadott éves beszámolók dokumentumait használtuk.)