Ander: a magyar munkavállalók megbecsülése helyett ukrán dolgozókat hozatnak

Erdély elszakítása előtt is volt már ilyen.

A jelenkori eseményeknek talált érdekes történelmi párhuzamot fővárosi sajtótájékoztatóját Ander Balázs. A jobbikos politikus a kormány legújabb betelepítési politikájával kapcsolatban arra emlékeztetett: az első világháborút lezáró területrablást megalapozó etnikai átalakulásban volt némi része a XVIII. századi magyar elitnek, amikor a mostanihoz hasonlóan tömegesen hozattak be földbirtokaikra a Kárpátokon túlról olcsó munkaerőt, igaz ukránok helyett románokat.

Az Orbán-kormány ugyan folyamatosan azt hangoztatja, hogy az országot sújtó munkaerőhiányt nem vendégmunkásokkal orvosolná, azonban ennek ellenére évről-évre nő az EU-n kívüli állampolgároknak kiadott munkavállalási engedélyek száma. Ander Balázs szerint 2018-ban 10500 ilyen engedélyt adtak ki, és

volt olyan négyezer fő alatti dél-dunántúli település, ahova 200 ukrán vendégmunkást vezényeltek.

A Jobbik szerint ez azért sem jó megoldás, mert a Fidesz a munkavállalói jogok sárba tiprásával szeretné tovább növelni az ország versenyképességét, ami viszont tovább ronthat a helyzeten: gyorsíthatja az elvándorlást és növelheti az ukrán vendégmunkások számát. Ander Balázs azt mondta, a problémát csak valódi bérfelzárkóztatással lehet megoldani, hiszen zavaró, hogy már a román, a szlovák és a lengyel béreknek is nagyobb a vásárlóereje, a magyar fizetések pedig csak a bolgárokét előzik.

Úgy fogalmazott, hogy ha egy magyar fizetésnek olyan lenne a vásárlóereje, mint a szomszédos Szlovéniában, akkor az már megállítaná a magyar munkaerő elvándorlását és akkor nem lenne szükség a külföldi vendégmunkásokra.

Ezt szerinte csak azzal lehetne elérni, ha magyar gazdaságon belül a nagy hozzáadott értékű ágazatok felé történne elmozdulás. Ennek előfeltétele viszont az oktatási rendszer gyökeres átalakítása, amit a kormány egyelőre szemmel láthatóan nem vesz észre. A Jobbik szerint így konzerválódhat a mostani helyzet és nemcsak Románia, hanem előbb-utóbb Bulgária is lehagyja az országot a bérszínvonal tekintetében, miközben tovább erősödhet a kivándorlás is.

Eszes Ádám