Már orosz zsoldosok védik a venezuelai elnököt

Putyin barátjának magánhadseregében szolgálnak.

A Kremlhez közeli orosz zsoldoshadsereg tagjai érkeztek Venezuelába az utóbbi napokban, hogy megerősítsék Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök védelmét - jelentette pénteken a Reuters brit hírügynökség a zsoldosokhoz közeli forrásokra hivatkozva.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát, amit az amerikai kontinens országainak a többsége, élükön az Egyesült Államokkal, támogatásáról biztosított.

Moszkva ezzel szemben továbbra is Madurót tekinti az ország legitim vezetőjének.

A Reutersnek nyilatkozó Jevgenyij Sabajev, az egyik oroszországi kozák szervezet vezetője (atamánja) az MTI szerint azt mondta: tudomása szerint mintegy 400 orosz zsoldost számláló kontingens tartózkodik Venezuelában. Más források kis csoportokról számoltak be.

Az orosz védelmi minisztérium és a venezuelai tájékoztatási minisztérium nem válaszolt a zsoldosok jelenlétét firtató kérdésekre. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: "Nincsenek ilyen értesüléseink".

Sabajev az orosz biztonsági kapcsolataira hivatkozva azt mondta, hogy a kontingens a hét elején, egy-két nappal a venezuelai ellenzéki tüntetéshullám kirobbanása előtt repült Venezuelába.

A zsoldosok a Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktív Wagner katonai magánvállalkozáshoz köthetők, amelyet széles körben a Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként emlegetett Jevgenyij Prigozsin orosz oligarchával hoznak összefüggésbe.

Sabajev közlése szerint a zsoldosok két charter repülőjárattal először a kubai fővárosba, Havannába repültek, onnan pedig menetrendszerinti járatokon tovább Venezuelába. A kozák atamán leszögezte: a zsoldosok Maduro védelme érdekében vannak ott.

A BBC brit műsorszóró orosz nyelvű szolgálata a minap értekezett arról, hogy Moszkvának dollármilliárdokra rúgó érdekeltségei vannak a dél-amerikai köztársaságban. Moszkva már röviddel a jelenlegi elnök elődje, Hugo Chávez hatalomra jutását követően elkezdte támogatni a venezuelai baloldali populista rendszert. Cserébe kiterjeszthette ottani érdekeltségeit, elsősorban az olajipar, a hadiipar és a fegyverexport területén - mutatott rá a BBC.