Mi lesz ebből? Az életük múlik a gyógyszeren, amit nem támogat a TB

Megmozdult az ország az SMA-s betegek támogatásáért.

Cikkünkben bemutattuk Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő Orbán Viktorhoz írt levelét, a politikus képviselői mandátuma előtt egészségügyi dolgozó volt, többek között aktívan mentőzött is. Azt kérte a miniszterelnöktől, hogy ha még stadionokra is jut több százmilliárd forint, akkor járjon közben, hogy a hatéves kislány életét is megmenthessék. A kezelés valóban drága, évente 60-80 millió forintba is kerülhet, de szerencsére nincs túl sok ilyen beteg az országban.

Rig Lajos Orbán Viktor elé vitte az izomsorvadásos kislány történetét, a miniszterelnök segítségét kéri

Az RTL Klub számolt be egy kétegyházi édesanya és 6 éves lánya történetéről. A gyermek gerincvelői izomsorvadással küzd. A riportban elhangzott, hogy egy éve már létezik egy több tíz millió forintos injekció, amit az ilyen betegek kaphatnak. Ehhez Magyarországon is hozzájuthatnak az érintettek, egyedi méltányosság alapján. Noémit viszont elutasította az egészségbiztosító.

Most újabb posztot írt a képviselő, és egyúttal bemutatott egy tavalyi videót is, ami részleteiben bemutatja az SMA-s betegek helyeztét. Elárulta, hogy előző írása óta "szomorú, együtt érző vélemények és jogos felháborodások tömkelege" érkezik hozzá nyilvánosan és privát üzenetben egyaránt "szembe állítva azt, hogy nem támogatja a TB a betegség kezelését azzal, hogy mennyi pénz folyik el felesleges dolgokra és landol a zsebekben."

"...túlélünk. És többnyire mosolygunk. Ezt látjátok belőlünk. A harcot, ami a mosoly mögött van, már nem. A mindennapos küzdelmet, amit egy pohár víz, vagy egy fogkefe felemelése jelent..." – hangzik el kisfilmben, ami a felnőtt betegeket mutatja be.

Rig Lajos azt írta, képviselőként annyit tud tenni, hogy felhívja a figyelmet a problémára és nyomást gyakorol. Ezen túl közölte azt is, hogy az SMA betegek támogatásának módosításával kapcsolatban már a párt jogi osztálya keresi a megoldást.

„Ha képviselői munkám során semmi más eredményt nem érek el, csak azt, hogy felhívom az egészségügy helyzetére a figyelmet, sikerül nyomást gyakorolnom a döntéshozókra és támasza lehetek, együtt küzdhetek és reményt adhatok a rászorulóknak, akkor megérte.”

A képviselő Orbán Viktornak írt levelére 15 napos válaszadási határidő van.