Megkezdi az ellenzéki képviselők megregulázását a fideszes házelnök

356 ezertől másfél millióig terjednek a büntetések.

December 12-én botrányos körülmének között szavazta meg a Fidesz a rabszolgatörvényt. Az ellenzéki képviselők igyekeztek megakadályozni a szavazást, ki a pulpitus elfoglalásával, ki zajkeltéssel, ki Orbán Viktor bársonyszékének elfoglalásával.

A várt jutalom nem is marad el, Kövér László ceruzája ismét vastagon fogott.

A Házbizottság elé benyújtott javaslata szerint - ha elfogadják - Arató Gergely, Bangóné Borbély Ildikó, Bősz Anett, Burány Sándor, Gréczy Zsolt, dr. Gurmai Zita, Hajdu László, dr. Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Jakab Péter, Kocsis-Cake Olivio, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, dr. László Imre, dr. Mellár Tamás, Molnár Gyula, dr. Molnár Zsolt, dr. Oláh Lajos, Szabó Sándor, Szabó Szabolcs, Szabó Timea, Székely Sándor, dr. Szél Bernadett, Tóbiás József, Tordai Bence, dr. Tóth Bertalan, dr. Vadai Ágnes, dr. Varga László és Varju László országgyűlési képviselők megsértették az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ogytv.) 50. § (1) bekezdésében, Ander Balázs, Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, dr. Keresztes László Lóránt, Rig Lajos, Schmuck Erzsébet, Stummer János és Ungár Péter országgyűlési képviselők az Ogytv. 49. § (4) bekezdésében foglalt szabályokat. 

A javaslat értelmében a pulpitusfoglalásban résztvevő képviselők több mint egymillió forintos büntetést kapnak, ha mindezek mellé még sípoltak is, esetleg táblát is felmutattak, akkor a büntetés másfél millió forintra nőtt.

"Nem méltó körülmények" - a rabszolgatörvényhez

"A pulpitus elfoglalásában részt vevő képviselők fent részletezett cselekedetüket nagy számban, összehangoltan, előre eltervezve, huzamosabb időn keresztül folytatva, szinte az egész ülésnap során folyamatosan valósították meg. A cselekmény alkalmas volt arra, hogy az Országgyűlés működését időszakosan ellehetetlenítse, mivel az ülést vezető elnököt fizikai erővel akadályozta ülésvezetési tevékenységének megkezdésében. Az elnök az ülés vezetését a szóban forgó fegyelmi jogsértés miatt jelentősen zavaró, az Országgyűlés intézményéhez nem méltó körülmények között volt kénytelen folytatni, a parlamenti patkóban saját képviselői helyét elfoglalva, különösen megnehezítve számára az Ogytv. 45. §-ban meghatározott, az ülés zavartalan lefolytatásának biztosítására vonatkozó feladatát."

Olcsóbban megúszták Kövér László szigorát az LMP-sek. Ők 3-400 ezer forintos büntetéseket kaptak, mert "Rabszolgamunka helyett tisztességes béreket!” felíratú papírcédulákat szórtak a fideszes padsorok közé.

Nem tetszett nekik a "Családok éve - rabszolgák éve" molinó sem

A Jobbik képviselőcsoportjából Rig Lajost, Stummer Jánost és Ander Balázst a "Családok éve - rabszolgák éve" felíratú molinó miatt bírságolná meg Kövér, több mint 400 forintra. Mint az indoklásban írja:

"A molinó kifeszítése az ülésteremben önmagában is olyan provokatív cselekedet, amely alkalmas arra, hogy az Országgyűlés működését megzavarja, azonban a fenti rendkívüli körülmények között hozzájárult a súlyosabb rendzavarás megvalósításához."

Legalább börtönbe még nem megy Jakab 

Emlékezetes pillanat volt, amikor Jakab Péter hirtelen leült Orbán Viktor székébe, így akadályozva a rabszolgatörvény megszavazását. Ez Jakabnak 1 247 400 forintba fog kerülni.

"Az országgyűlési képviselő által tanúsított, a házszabályi rendelkezéseket súlyosan sértő erőszakos magatartás  a miniszterelnököt az akaratának megfelelő magatartás tanúsításában fizikai erővel korlátozta; a miniszterelnök képviselői munkájának ellehetetlenítésére, képviselői jogainak gyakorlásában való akadályozására irányult, és emellett az Országgyűlés működésének – így különösen a zárószavazások eredményes lebonyolításának – megzavarását célozta."

Akármilyen furcsa, Jakab ezzel olcsón megúszta, ugyanis a fideszes házelnök az ülésnapon bizony nem volt ilyen visszafogott: 

Börtönbe küldené Kövér László Jakab Pétert?!

Kövér László szerint ugyanis Orbán Viktor parlamenti székébe beülni a Büntető Törvénykönyvbe ütközik. Azt ugyanakkor nem árulta el, mi a vád a jobbikos képviselővel szemben, mindenesetre az megígérte a házelnök, hogy feljelenti Jakab Pétert."Ha ezt megteszi, akkor a magyar népet jelenti fel, mert a magyarok nem akarják a rabszolgatörvényt"- szögezte le.A jobbikos politikus az Alfahírnek egyébként elmondta azt is, hogy szerintük jogellenes a szavazás, mivel a képviselők annak ellenére is szavazhatnak, hogy igazolnák, bent vannak a teremben.