Parragh üzent Vargának: Szégyenletes, hogy lassacskán Románia lesz a térségben a legnagyobb vetélytársunk

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy hosszabb interjút adott az Azonnalinak. Ebből szemezgettünk.

"A tizennyolc százalékos bérnövekedés egyetlen év alatt nagyon komoly károkat okoz"

– fogalmazta meg ismételten a kritikáját az Audiban kirobbant sztrájkról. Szerinte ugyanis a megnövekedett bérköltséget az Audi a beszállítókon fogja leverni.

Parragh úgy látja, kétféleképpen lehet bért emelni, az egyik, hogy az állam lemond a járulékbevétel egy részéről, a másik, hogy a termelékenység hatékonysága nő. Ha ezt a képletet felborítjuk, akkor az egész beláthatatlanná válik – tette hozzá.

„Meg lehet csinálni, semmi akadálya, emeljük duplájára a béreket! Két évig működik, utána bezuhan a rendszer”

- üzent a leendő sztrájkolóknak.

Szerinte az Audiban lezajlott sztrájk sikerességéről fél év múlva kell újra beszélgetni, addigra ugyanis megszűnnek a beszállítócégek.

Parragh 10 százalék béremelést látott volna megfelelőnek, de úgy, hogy az állam nagyobb részben mondjon le a járulékbevételtől.

"Rövid távon a mostani állapot az állam számára végtelenül kényelmes, mert a megemelt bér megemelt járulékbevételt hoz, ami a költségvetést kényelmes helyzetbe hozza. Rövid távon!"

- magyarázta.

"Azt önök is láthatták, hogy tavaly milyen mértékben nőtt a reálbér, a fogyasztás, hogy milyen mértékben romlott a külkereskedelmi mérleg. Ennek szerintem az államnak elébe kellett volna mennie"

- fogalmazott meg kritikát Varga Mihály tevékenységével kapcsolatban. Elmesélte, hogy lobbizott a tárcavezetőnél a járulékcsökkentés érdekében, azonban láthattuk a reakciót, amelynek szerinte az árát 2-3 év múlva fogjuk megfizetni. "A visegrádiaktól szakadunk le, a románok jönnek föl ránk". Sőt, Parragh László szégyenletesnek nevezte, hogy Románia lesz lassacskán Magyarország legnagyobb térségi vetélytársa.

Mivel nincs szakmunkás, ezért továbbra is fenntartja, hogy a fiatalokat szakmunkásképzőbe kell küldeni, és bár kutatás-fejlesztés sincs,

"annak viszont nem lesz semmilyen hatása, ha mi hárman összedobunk fejenként ötezer forintot, hogy kutassunk valamit. A kutatás alapjai hiányoznak".

Parragh László "messzemenőkig" egyetért Palkovics László miniszterrel abban, hogy az MTA kutatóintézeteit meg kel szüntetni. "Nem véletlen, hogy az MTA-ban mindig csábulnak az alapkutatás irányába. Ott nem a kutatási eredmény fizikai megvalósítása a cél, hanem valami nagy dolog felfedezése, amire meg mint ország vagyunk picik" - magyarázta.

"Abszolút egyetértek ezzel a törvénnyel, de nem tartom jól előkészítettnek, és néhány pontján kellően átgondoltnak"

- erősítette meg korábbi véleményét a rabszolgatörvényről. Mert például hogy néztünk volna ki, ha a hókotrók nem túlórázhatnak.

Az ukrán vendégmunkások több ezres száma szerinte kevés a magyar munkaerőpiachoz viszonyítva.

A magyar munkaerőpótlással kapcsolatban még elmondta,

"abban nagyjából közmegegyezés van Magyarországon, hogy keresztény gyökerű és fehér bőrű munkaerőpótlást keresünk. Lehet, ez egyszerűsítés, sokat is szidtak emiatt a mondat miatt".

Egyébként is az a véleménye, hogy egy nigériai, nem keresztény fiú nem engedi a nőt előre az ajtóban.

Ugyanakkor elismeri, fehér, keresztény munkaerőt csak Ukrajna nyugati feléből lehet bevonzani, de Lengyelország számukra vonzóbbnak tűnik.

Szerinte csak a magyar közvélemény prűdsége miatt nem vállalja fel a kormány, hogy van kormánygép.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss

1
sss
2019. Augusztus 17. | 21:37
1
A mesében akár fejleszteni is tudnak majd belőle...