Megszólalt a kórház: néha tényleg bevásárlókocsiban kell vinni a babákat

Szerdán írtuk meg, hogy egy most februárban készült fotó szerint a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján bevásárlókocsiban szállítják a csecsemőket, amikor egyik teremből át kell őket vinni a másikba. A jelenség már sok éve ismert, de a problémát máig nem sikerült teljesen megoldani.

Bár előzetesen tájékoztatást kértünk erről a klinika elnöki hivatalától, levelünkre választ nem kaptunk. Ellenben cikkünk megjelenése után a Szegedi Tudományegyetem sajtóosztálya lapunkat arról tájékoztatta, hogy nem igaz a hír, majd ugyanebben a levélben elismerték, hogy mégis igaz.

Az SZTE szerint ugyanis a csecsemők már hosszabb ideje rácsos, direkt csecsemőtranszportra szolgáló kórházi gyermekágyban kerülnek a műtőbe, a fotón látható bevásárlókocsi, avagy „rácsos szállítókocsik” pedig már kikerültek a mindennapos használatból és már jellemzően nem fellelhetők az osztályokon.

Ugyanakkor mégis elismerve a történteket azt írták, hogy

„a fényképen látható rácsos szállítókocsi, amely nagyban hasonlít a bevásárlókocsikra, már csak háttéreszközként került időnként használatra, nagyon ritka esetben, amikor a fentebb említett gyermekágy más szállítással foglalt volt.”

Tehát forrásunk igazat állított akkor, amikor azt mondta, hogy saját gyermekét tolták be nemrég egy ilyen kocsiban a kórterembe. Más kérdés, hogy ez milyen gyakran fordul elő - a lényeg az, hogy az eset megtörtént, tehát nyilvánvalóan nincs elegendő „csecsemőtranszportra szolgáló kórházi gyermekágy” az intézményben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkerestük azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e külön forrást biztosítani a szabvány szerinti kiságyak beszerzésére –vagy ha úgy jobban tetszik, akkor elegendő számú kiságy beszerzésére-, de a tárcától az egyetemmel szemben továbbra sem kaptunk választ.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss