Egyetlen mondatban mutatjuk meg, miért nincs közszolgálati média Magyarországon

Az adóforintokból működő közszolgálati médiának törvény szerinti kötelessége kiegyensúlyozottan és hitelesen tájékoztatni a lakosságot a közügyekről. Magyarországon azonban a közmédia a Fidesz-KDNP kommunikációs csatornájaként funkcionál, ami nem egyszerűen kiegyensúlyozatlan, de hazudik is.

Egy nagyon egyszerű példával megmutatjuk, hogyan működik egy ilyen hazugság:

 • Jakab Péter jobbikos frakcióvezető-helyettes még 2011-ben hivatalos kérdést intézett a Borsod megyei fogvatartottak étkeztetéséről, és az érintett intézet parancsnoka elismerte, hogy volt olyan fogvatartott, aki egy drágább étteremből kapott enni.
   
 • Azért kapott onnan enni, mert a „hithű izraelita” fogvatartott csak kóser ételt akart elfogadni, ezt pedig a Dolce Vita nevű étteremből tudták beszerezni. A rab tehát folyamatosan egy étteremből kapott enni, ennyi a lényeg.
   
 • Jakab Péter egy lakossági fórumon kritizálta, hogy egy rabnak drága étteremből vigyenek ételt, hiszen erre még az átlagembereknek sem lenne pénzük, ilyen kiváltságokat nem kellene kapnia egyetlen börtönben ülő embernek sem.
   
 • Ebből a közszolgálati média tegnap képes volt a következő címmel hírt faragni:
   

"Bűnözőknek nevezte a zsidókat Jakab Péter"

Érti? Nem érti? Pont ez a lényeg.

Ehhez hasonló hazugságok miatt a Jobbik már bőven több mint száz pert nyert meg a Fideszhez köthető sajtóorgánumokkal szemben. Ezeknél a médiumoknál bevett gyakorlat, hogy a valótlan állítások miatti pereket tudatosan elveszítik, kifizetik a sérelemdíjat, közzétesznek egy kis helyreigazítást, majd az ügyet lezártnak tekintik, és minden kezdődik elölről. A módszer pedig működik, hiszen a kormánypártok javarészt ennek köszönhetően élveznek társadalmi támogatottságot.

Hab a tortán, hogy a kormánypárti képviselők olykor úgy tesznek, mintha már maguk sem értenék, milyen rendszert működtetnek.

Miután a kormánypártok körei által felvásárolt több száz hazai sajtóterméket tömörítő Kesma (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) vezetője, Varga István jelentős önkritikát fogalmazott meg, és ezért rögtön kirúgták, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kért bocsánatot a megsértett propagandistáktól, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta azt, hogy a fideszes újságírók morális fölényben vannak másokkal szemben.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss

Tovább görbült az igazmondó tükör, még színesebb lett a muzsika.
Ha nem lép a vasúttársaság, tüntetésre is sor kerülhet.