„A Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni”

Svéd konzervatív pártok indítványt nyújtottak be a Fidesz kizárásáról az Európai Néppártból (EPP).

Pénteki svéd sajtóbeszámolók szerint a Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson és a kereszténydemokrata párt is az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz távozását sürgeti az EPP-ből a magyar kormány legújabb plakátkampánya miatt.

"Úgy véljük, hogy a Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni"

- idézte a Kereszténydemokraták honlapja Peter Kullgren pártelnököt.

Fogy a levegő a Fidesz körül az Európai Néppártban

Napi jegyzet - Két napja azt írtam, már nemcsak a Fidesz néppárti tagsága kérdés az uniós játszmában, hanem ideje lenne észrevenni: ha nem is tudatosan vagy eltervezetten, de Orbán Viktor politikája kivezeti Magyarországot az Európai Unióból. A kormány új plakátkampánya nyomán kibontakozó európai felháborodás csak tovább erősíti ezt az álláspontomat.

A kormányzati plakátkampány mellett a két párt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást is indoklásul hozta fel követelése alátámasztásához.

Tudósításában az APA osztrák hírügynökség felidézte, hogy pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke elfogadhatatlannak nevezte a magyar kormány plakátkampányában a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott állításokat, csütörtökön pedig vezető német politikusok határolódtak el tőlük.

A magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban nyilatkozott péntek este Brüsszelben az EPP egyik szóvivője.

"A Fidesz távolodik jelenleg az EPP-től. A néppárt ezen a téren irányváltást vár"

- idézte az APA osztrák hírügynökség a szóvivőt, aki az EPP elnöke, Joseph Daul és frakcióvezetője, Manfred Weber nevében nyilatkozott.

Mindketten világossá tették, hogy elfogadhatatlannak tartják a migrációval kapcsolatos magyar kormányzati kampányt. "Ugyanez vonatkozik a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak egyes, az elmúlt hetekben elhangzott kijelentéseire" - fogalmazott a szóvivő, aki szerint az EPP különböző testületei a közeli jövőben megvitatják mindezt.

A Fidesz kizárását az EPP-ből azonban sem Daul, sem Weber nem követelte - tette hozzá a szóvivői nyilatkozatot ismertető hírügynökség.

(Fotó: Máthé Zoltán/MTI)