Nem véletlenül adtak ki körözést a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese ellen

Egy rágalmazási ügy miatt került fel a Police.hu körözési listájára Szarvas Szilveszter, a Pestisracok.hu főszerkesztő-helyettese. A lap szerint ők csak olvasójuktól értesültek az esetről, a Fővárosi Törvényszék most tételesen cáfolta a lap állításait.

A kormányközeli Pesti Srácok pénteken közölte, hogy nemrég országos elfogatóparancsot és körözést adott ki főszerkesztő-helyettesük, Szarvas Szilveszter ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy, a Czeglédy-ügyhöz kapcsolódó rágalmazási ügyben.

Az újságíró arccal és névvel, személyes adataival együtt felkerült a police.hu-ra is, amiről a lap készített egy képernyőképet:

A szerkesztőség ezt követően  közölte, hogy a körözésről és az elfogatóparancsról ők nem tudtak semmit, arról egy olvasójuktól értesültek. Az esetet követően a lap ügyvédje, Balsai István a Pesti Központi Kerületi Bíróság ügyeletes bírója előtt a bírói szabálytalanságokat ismertetve elérte, hogy már február 19-én visszavonják a Szarvas Szilveszter elleni országos elfogatóparancsot.

Tételesen cáfolta a Fővárosi Törvényszék a lap állításait, nagyon is tudniuk kellett az ügyről

Péntek este a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya több állítást is kifogásolt a Pesti Srácok cikkében. Az Index-hez eljuttatott közleményük szerint:

 • Az eljárásban 2018. október 12-re kitűzött tárgyalási napra szóló idézést Szarvas Szilveszter élettársa átvette, annak kézbesítése szabályszerű volt.
   
 • Nem felel meg a valóságnak a cikk azon állítása sem, hogy dr. Balsai István Szarvas Szilveszter távolmaradását előre kimentette volna.
   
 • Az első tárgyalás időpontjában dr. Balsai István az ügyre meghatalmazással még nem is rendelkezett, az iratokhoz becsatolt meghatalmazása ugyanis csak 2019. február 18-án kelt.
   
 • Az október 12-re kitűzött tárgyaláson Szarvas Szilveszter nem jelent meg, távolmaradását az újságcikkben foglaltakkal szemben nem mentette ki sem előzetesen – sem pedig az elfogatóparancs kibocsátásáig utólagosan.
   
 • A bíró jogszerűen rendelte el a rendőri elővezetést október 30-án – addig várt ugyanis arra, hogy Szarvas Szilveszter kimentse magát.
   
 • A 2019. január 23-ra kitűzött tárgyaláson Szarvas Szilveszter rendőri elővezetése nem vezetett eredményre, a bíró azonban – bevárva a sikertelen rendőri elővezetésről készült jelentést – csak 2019. február 18-án, a jogszabályoknak megfelelően bocsátotta ki az elfogatóparancsot.
   
 • Az elfogatóparancs kibocsátását követő napon, azaz 2019. február 19-én 0 óra 59 perckor elektronikus úton érkezett dr. Balsai Istvántól az a tájékoztatás, hogy a kitűzött új határnapon Szarvas Szilveszter meg fog jelenni, és kéri az elfogatóparancs visszavonását.
   
 • Egyébiránt csak ekkor adott tájékoztatást arról, hogy az október 12-i tárgyalás időpontjában Szarvas Szilveszter külföldön tartózkodott.
   
 • 2019. február 19-én délelőtt jelentkezett Szarvas Szilveszter a bíróságon, és csak ekkor csatolta a Balsai Ügyvédi Irodának szóló, s előző nap kelt meghatalmazását.
   
 • Ugyanezen a napon az ügyeletes bíró az elfogatóparancsot visszavonta – a visszavonás a személykörözés részletes listába 2019. február 19-én 12 óra 34 perckor bejegyzésre került. Az, hogy ezt követően mikor történik intézkedés a rendőrségi körözési lista frissítéséről, kívülreked a bíróság intézkedési körén.

Magyarul: a lapnál bizony nagyon is tudtak az esetről.