Ezen veszett össze Trump és Kim Dzsongun

Mi történt?

Ahogy arról mi is beszámoltunk, váratlanul, idő előtt félbeszakadtak Donald Trump és Kim Dzsongun tárgyalásai Hanoiban. Az eredeti tervek szerint közös nyilatkozatot is aláírtak volna ceremoniális keretek között, de a két vezető külön távozott a Metropole hotelből, a közös ebédet is lefújták - a Fehér Ház szerint ennek ellenére konstruktív tárgyalások zajlottak. Először nem volt világos, hogy mi történt az asztalnál, végül Trump sajtótájékoztató keretein belül adott magyarázatot.

Az amerikai elnök leszögezte, hogy a kapcsolata továbbra is jó Kim Dzsongunnal, nem kell asztalcsapkodásra gondolni, baráti hangulatban szakadtak félbe az egyeztetések. 

"Néha fel kell állni, ez pedig most ez a pillanat volt"

 - mondta Trump.

Hogy mi volt az a pillanat? Kim Dzsongun és küldöttsége azt kérték, hogy függesszék fel az Észak-Korea ellen hatályban lévő összes szankciót. Az amerikaiak ebbe nem voltak hajlandók belemenni, amire már a tárgyalás előtt is számítani lehetett. Trump szerint ennek ellenére sokkal közelebb vannak egymáshoz az álláspontok, mint egy éve.

Phenjan a teljes felfüggesztésért cserébe nem adott megfelelő ajánlatot. Az északi küldöttség például újra megígérte, hogy felfüggesztik a jongbjoni nukleáris létesítmény működését, ahogy azt már 2018 nyarán, Szingapúrban is tették. Harmadik csúcstalálkozó egyelőre nincs a tervek között.

Trump arról is beszélt, a cél a szankciók feloldása kell, hogy legyen, Észak-Korea gazdasági potenciálja miatt, de "nem a gyorsaság a fontos, hanem a megfelelő megálapodás". Kim állítólag ígéretet tett rá, hogy 400 nap szünet után sem kezdik újra az atom- és rakétateszteket, de mi erre azért nem vennénk mérget, mert az amerikaiakkal való diplomáciai közeledés előtt is évek teltek el egy-egy atomrobbantás között, hiába tartja Trump saját eredményének az atomcsendet.

Szóba került a tárgyalásokon Otto Warmbier ügye is, akit egy propagandaplakát letépése miatt börtönöztek be Észak-Koreában és mire hazaküldték Amerikába, már kómában volt. Kim sajnálkozását fejezte ki, azt mondta, hogy csak utólag értesült arról, mi történt vele. Trump szerint szörnyű börtönök és táborok vannak Észak-Koreában.

A Dél-Koreával közös hadgyakorlatok valószínűleg felfüggesztve maradnak, mert Trump szerint nagyon sokat költenek olyan országokra, amelyek nem is szorulnak rá, de hamarosan telefonon egyeztet Mun Dzsein dél-koreai és Abe Sindzó japán elnökkel.

Mike Pompeo azzal egészítette ki ezt, hogy néhány ponton sikereket értek el, de nem jutottak el arra a szintre, hogy megérje aláírni egy dokumentumot. Kimtől többet akartak, de nem volt hajlandó nagyobbat lépni.

Nem volt megfelelő az előkészítés?

Joseph Yun, aki 2016 és 2018 között az Egyesült Államok Észak-Korea-ügyi megbízottja volt, a CNN-en arról beszélt, hogy a felkészülés hiányának köszönhető a csúcstalálkozó idő előtti vége. A volt diplomata szerint a megállapodások nem útközben születnek, hanem általában előre megfogalmazzák őket. "Ezúttal nagyon kevés előkészületet láttunk és aggódtam" - mondta Yun.

Van Jackson, aki könyvet írt Trump és Kim kapcsolatáról, valamint a nukleáris háború veszélyéről, úgy látja, hogy amíg alacsonyabb szinteken nem sikerült előrelépést elérni, addig felesleges volt megszervezni a csúcstalálkozót.

(Fotó: The New York Times / Twitter)