Orbán: felértékelődik a NATO szerepe

A kormány olyan honvédséget akar, ami megvédi hazánkat, és a NATO-ban is helytáll.

A Varsó melletti Wesolában ünnepséget rendeztek annak alkalmából, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz.

Babis: nem kell olyan európai hadsereg, amely helyettesítené a NATO-erőket

Babis kijelentette: 20 évvel ezelőtt a NATO "biztonsági és védelmi pillérré vált" a korábban a vasfüggöny mögött fekvő, a szovjet érdekszférához, a Varsói Szerződéshez tartozó közép-európai országok számára.Kiemelte: a tagságért "nagyon meg kellett dolgozni", cseh katonák a NATO-belépés előtt és ezt követően különböző missziókban vettek részt.

Az eseményen tartott beszédében Orbán Viktor kiemelte: a katonai missziókat azért vállalják, hogy ott és azok kapják meg a segítséget, ahol és akiknek szüksége van rá.

"Ha mi nem visszük oda idejekorán a segítséget, akkor a problémák jönnek el hozzánk"

 - fogalmazott.

A kormányfő köszönetet mondott a visegrádi országoknak, amiért segítettek megvédeni Magyarország déli határát a migránsoktól.

Arról is beszélt: az észak-atlanti szövetség azzal a céllal jött létre, hogy békét, biztonságot, stabilitást és jólétet teremtsen előbb az atlanti térségben, majd az egész világon.

"Ezt akarjuk megőrizni ma is", továbbá elvinni azoknak is, akik jelenleg polgárháborús körülmények között élnek - mutatott rá. A kormányfő szerint "katonáink nehéz küldetésekben is megállták a helyüket".

Úgy vélte, a visegrádi országok gazdasági ereje lehetőséget ad, hogy meg is haladják a NATO-tagsággal járó vállalásaikat. Orbán Viktor hangsúlyozta: hosszú évtizedek óta nem kellett szembenézni olyan zavaros nemzetközi helyzettel és terrorfenyegetéssel, mint manapság, de "nemcsak szavakkal veszünk részt" a terrorellenes küzdelemben, hanem katonáinkkal is. Magyarországról ma 692 katona szolgál a világ különböző pontjain, és hamarosan újabb 130 katona csatlakozik hozzájuk - közölte.

Kiemelte: olyan szintre akarják fejleszteni a hadsereget, hogy meg tudja védeni Magyarországot és a NATO-ban is megállja a helyét.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

(MTI)

Honvédelmi miniszter: erős magyar hadseregre van szüksége, amit a NATO bárhol a világban alkalmazni tud

Magyarországnak olyan erős hadseregre van szüksége, amelyet a NATO bárhol a világon alkalmazni tud a szövetséges országok békéje és biztonsága érdekében - jelentett ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter szombaton, a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely tizedik évadának megnyitó ünnepségén.