2019. 03. 13. 09:24

Leváltották a fideszes felügyelőbizottsági tagokat Szombathelyen

Folytatódik a február 28-án félbemaradt közgyűlés Szombathelyen. Mint ismert, a városban a kormánypártok elvesztették a többségüket, az ellenzék gyakorlatilag átvette az irányítást. Bevándorlózás és időhúzás után elkezdték lecserélni a fideszes kádereket.

Az eseményről folyamatosan tudósítunk!

12:34
"Én mindig a város érdekében szavazok"

Bazsó Bálint - (Szombathely)

 

Balassa Péter jobbikos képviselő a fideszes felügyelőbizottsági tagok leváltása kapcsán a közgyűlési szünetben lapunk érdeklődésére azt mondta: a városi cégek működésére nem láttunk rá, ez most változni fog reményeink szerint április 1-jétől. Kérdésünkre, miszerint a fideszes képviselők folyamatosan kommentálták a képviselő javaslatait, azt mondta:

 

"Számomra mindig a város érdeke a fontos, mindig a város érdekében szavazok, nem foglalkozom azzal, hogy ki támogatja és ki nem. Ha a fideszes többséggel szavaznék, akkor talán az lenne a baj?"

 

- mondta a jobbikos képviselő.

12:12
Leváltják a fideszes felügyelőbizottsági küldötteket

Németh Márton - (Szombathely)

 

A jobbikos Balassa Péter javaslatait az összellenzéki együttműködés egyesével megszavazta arra vonatkozóan, hogy fideszes felügyelőbizottsági tagokat cseréltek le a városi cégeknél, összesen négy változtatási javaslat volt, mind a négyet megszavazták, a Fidesz-frakció nem voksai mellett.

12:12
Tudta? A bevándorlás "nem aktuális kérdés" Szombathelyen!

Az ellenzéki többségű közgyűlés úgy döntött, hogy felállítanak egy bevándorlást vizsgáló bizottságot. A testület feladata az illegális migráció mellett a letelepedési kötvények és az ukrán segédmunkások számának vizsgálata lesz. A kormánypárti frakció tartózkodott, mert mint a frakcióvezetőjük mondta:

 

"jelenleg ez most nem aktuális kérdés Szombathelyen"

 

Ha ezt hallaná Habony Árpád és Rogán Antal.

 

10:47
A fideszes képviselő épp a saját egykori párttitkári pozícióját védi

Bazsó Bálint - (Szombathely)

 

Egészen szórakoztatóvá vált a közgyűlés menete:

 

Az MSZP-s képviselők közbeszólásai közepette a fideszes Dr. Takátsné dr. Tenki Mária védi saját párttitkári múltját. 

 

"Én 31 éve baloldali csoportosulásnak nem dolgozom"

 

- mondta a képviselő asszony. Ezt követően nem sokkal inkább szünetet rendeltek el. Nem is baj. 

10:41
Kit kérdez meg a köztévé?

Németh Márton - (Szombathely)

 

Az MSZP-s Ipkovich György hosszú felszólalásában például arról beszélt, hogy a fideszes képviselők a köztévében bevándorláspártinak nevezik az ellenzéki politikusokat, de utóbbiakat nem kérdezik meg erről. A Fidesz-frakció részéről érkeztek bekiabálások:

"Nem is fogják!"

Valamint az interneten el lehet olvasni az ellenzékiek véleményét is. Ezután Puskás felszólálsa alatt kisebb vita alakult ki, mindkét oldalról érkező bekiabálásokkal.

10:27
Egyértelműen időhúzásra játszanak a kormánypártok

Bazsó Bálint - (Szombathely)

 

Vég nélküli felszólalások hangzanak el: "bevándorláspárti ellenzék", "szivárványkoalíció" és persze a "jobboldalt elárult Jobbik" - sorolják a parlamentből megszokott, kormánypárti politikusok között kiosztott paneleket.

10:23
Posztbolsevik trükk 2.0.

Bazsó Bálint - (Szombathely)

 

Puskás Tivadar ismét "posztbolsevik puccsról" beszél, bár hozzáteszi, "nagyon szeretné, hogy a városnak minél jobb legyen"

 

Hozzátette: a múltkori közgyűlés döntései "nem a szombathelyiek döntései"

 

"Azt látom, hogy nem feltétlenül azzal foglalkoznak a város képviselői, ami a városnak fontos."

 

Horváth Attila ellenzéki képviselő szerint viszont tiszteletben kéne tartani a polgárok döntését. Hozzátette: a döntéseinkről számot kell adnunk, amit most már lehet, hiszen a polgármester sem tudja ezt megakadályozni. Szerinte a polgármesterhez méltatlan a polgármesterhez, hogy nem tartja tiszteletben a város polgárainak döntését.

 

Puskás Tivadar ezt követően hosszas értekezésbe kezdett a választási matematikáról. Bár nem teljesen világos, pontosan mit is akart mondani, nagy valószínűséggel arról próbálta meggyőzni a hallgatóságot, hogy övék igazából a többség. 

10:10
"Egyöntetűen kiállnak a bevándorlás mellett"

Németh Márton - (Szombathely)

 

A fideszes Illés Károly szerint álcivil szervezet mögé bújik az ellenzék az együttműködés területén, ezzel megtagadják azokat a pártokat is, amelyek színeiben bekerültek a közgyűlésbe. Azt is hozzátette, hogy a baloldaliak

"Egyöntetűen kiállnak a bevándorlás mellett"

Szerinte örülnünk kell, hogy nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány a téma és az illegális bevándorlás, valamint a legális munkavállalás között különbséget kell tenni. Illés egy későbbi hozzászólásában azt firtatta, hogy Nemény András a bevándorlási bizottság ügyében melyik rendvédelmi szerv hatáskörét szeretné átadni az ott ülő embereknek? Szerinte amíg Orbán Viktor vezeti az országot és a Fidesz a várost, addig nem kell tartani illegális bevándorlástól.

10:00
"Szeretnénk a városról beszélni, nem ilyen hülyeségekről"

Bazsó Bálint - (Szombathely)

 

Természetesen továbbra is a bevándorlás a téma. Lendvai Ferenc, a kormánypártok frakcióvezetője szerint pikáns, hogy az ellenzék bevándorlást kivizsgáló bizottságot szeretne, de "a ebben a bizottságban a bevándorláspárti Nemény András nincs benne".

"Magyarországon Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, és Puskás Tivadarnak a polgármestert, addig nem kell tartani a bevándorlástól"

 

- mondta a politikus, aki szerint a bevándorláspárti ellenzéknek terve, hogy a városban elhelyezzék az illegális bevándorlókat. 

 

"Szeretnénk a városról beszélni, nem ilyen hülyeségekről"

 

- szúrt közbe Ipkovich György, a város korábbi szocialista polgármestere.

 

Lendvai szerint a városban (és Sárváron) "azért vannak ukrán vendégmunkások, mert olyan munkaerőhiány van az országban, hogy ezzel próbálják pótolni a cégek a dolgozókat"

 

A fideszes politikus Balassa Péterhez szólva azt mondta: úgy hallotta, hogy a jobbikos politikus felhívta a tévé volt vezetőjét és elnézést kért azért, mert támogatta annak leváltását.

 

Balassa Péter visszautasította ezt, mint mondta: "nem beszéltem senkivel, ha kívánják, hívják fel nyugodtan, kérdezzék meg tőle"

09:55
"Fejezzük már be a hülyeséget"

Németh Márton - (Szombathely)

 

Az MSZP-s Nemény András határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy létrehozzanak egy bevándorlással foglalkozó bizottságot, hogy az ilyen ügyeket ott tárgyalják, miután politikai síkra terelték az előző közgyűlést. Nemény vizsgáltatná, hogy hány letelepedési kötvényes van Szombathelyen és milyen kockázatot jelentenek, valamint a Szombathelyen dolgozó ukrán állampolgárságú emberek hol élnek és milyen szinten illeszkedtek be a társadalomba? Lendvai korábban közbeszólt, hogy fejezzék már be a hülyeséget, mikor Nemény a napirendi pontokról való szavazást firtatta.