A Néppárttal való szakításra hangol a fideszes sajtó

Mérföldkőhöz érkezett a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata: ma dönt a pártcsalád a magyar kormánypárt kizárásától vagy felfüggesztéséről. A Néppárt brüsszeli közgyűlésén részt vesz Orbán Viktor, és fel is fog szólalni rajta. Az eddigiek alapján aligha elképzelhető, hogy valamilyen retorzióra ne számíthatna a Fidesz. Úgy tűnik, hogy a hátországban is erre jutottak, és a centrálisan működő kormánymédián keresztül erre készítik fel a közvéleményt. Megnéztük, hogy miket írnak a fideszes sajtóban.

Az Origo szerdai cikkében azt írja a Fidesz hátországára hivatkozva: a kormánypártnak

„addig van értelme a Néppártban maradnia, amíg van esély arra, hogy a pártcsalád a kereszténydemokrácia irányába visszatéríthető”.

A cikk szerzője, Kovács András szerint, ez az esély azonban napról napra vészesen fogy, egy „minden értékéről lemondó” Néppártban pedig már nem szabad maradnia a Fidesznek. A konklúziója az, hogy jobb, ha a Fidesz hagyja ott a Néppártot.

A Magyar Nemzet nevét átvevő Magyar Idők (ami egyébként hozza az Origo cikkét) A szakítás ideje című vezércikkében Szentesi Zöldi László azt írja a Néppárt szerdai közgyűlésével kapcsolatban, hogy

„Tort ül majd az ostobaság, a rosszindulat, hazudnak vég nélkül, besároznak, befeketítenek bennünket.”

Majd hozzáteszi, „legyen ez a rémdráma utolsó felvonása”, mert „az idő lejárt, nincs miről alkudozni”. Arra kéri Orbán Viktort, illetve a Fideszt, hogy

„történelmi felelősségének teljes tudatában szakítson az Európai Néppárttal.”

Sokatmondó a Szarvas Szilveszter által jegyzett Pesti Srácok vezércikkének címe: „Patkányhad rágta összeomló ház, Európai Néppárt a neved”. Az epikus történelmi megközelítés és vélt párhuzam ecsetelése után odáig jut, hogy „az Európai Néppárt megásta a saját sírját”, a pártcsaládban „tobzódnak az árulók, a féleszűek és a megvásároltak, az ön- és birodalomveszejtők”, így a Fidesznek csak az maradt, hogy

„tépett zászlóval, de ép becsülettel kell hazatérni, mielőtt a patkányhad rágta ház ránk szakad.”

A kormányzati Századvég agyának számító G. Fodor Gábor 888-as online kiadványa visszafogottabb hangvételben kritizálja a Néppártot, mint a médiaalapítványon egyelőre kívül maradt, túlkompenzáló Pesti Srácok. Bertha László azt írja „Helmut Kohlt ma kizárnák a Néppártból” című cikkében, hogy az Európai Néppárt „meghasonlott”, és „többé nem méltó arra”, hogy a „nép” pártjaként tetszelegjen. Sokkal tovább nem jut gondolatmenetével, azzal zárja:

„Vannak, akik letértek az útról. Mi nem fogunk.”

A Schmidt Mária érdekeltségéből kivett Figyelő munkatársa, Deák Dániel kedd este a HírTV Magyarország Élőben című műsorában arról beszélt, szerinte kicsi az esély a kizárásra, a felfüggesztés szóba jöhet, de hozzátette: „van olyan információ”, hogy nem is kerül napirendre a Fidesz kizárása. Hozzátette: a Néppárt érdemben május 26-a után fog lépni. A Figyelő oldalán egyébként szerdán nem jelent meg értékelhető vélemény.

A Magyar Hírlap még kívül van a kormányzati médiaalapítványon, és továbbra is Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonát képezi, markáns vélemény nem is olvasható a szerdai lapszámában a Fidesz néppárti tagságáról, ellenben az online felületén kiemelt helyett kapott a kormánypárti Alapjogokért Központ kutatási igazgatójának véleménye. Törcsi Péter a köztévé szerdai műsorában azt mondta: a helyzet bizonytalan, mivel eddig egyik német párt vezetője sem közölte, hogy miként voksol majd, illetve mire biztatja delegáltjait.

A CDU a felfüggesztést támogatja

Időközben már tudható a német CDU (Kereszténydemokrata Unió), az Európai Néppárt legbefolyásosabb tagjának álláspontja. Több német hírportálon is megjelent Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU elnökének nyilatkozata, amely szerint a Fidesz felfüggesztése mellett állnak.

A Magyar Hírlap az Echo TV Jó reggelt című műsorában nyilatkozó kormánypárti politológus, Farkas Örs véleményéről is beszámol, aki szerint

„a Fidesz nem fog túl sok lehetőségtől elesni, hiszen a Néppárt eddig sem állt túlzottan mellette, vagyis lehet, hogy érdemesebb megkeresni azokat a pártokat, amelyekkel képes lesz együttműködni”.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)