Ezért vannak orosz katonák Venezuelában Lavrov szerint

Szergej Lavrov a Rosszija 1 televíziónak adott nyilatkozatában beszélt az orosz kontingensről, amely tovább fokozta az amúgy is feszült venezuelai helyzetet. Az orosz diplomácia vezetője az MTI beszámolója alapján úgy fogalmazott:

"Nagyjából ugyanolyan módon, de udvariasabb formában válaszoltunk arra a telefonhívásra, amelyet Michael Pompeo amerikai külügyminisztertől kaptam".

Lavrov szerint már kedden világossá tették az Egyesült Államok számára, hogy legálisan segítik ki a diktatúrát egy 2001-ben megkötött kormányközi megállapodás alapján. Az orosz katonák "abszolút legitim és törvényes alapon szolgálják ki azt a technikát, amelyet a kormányközi megállapodás keretében" szállított le Oroszország.

Múlt hétvégén derült ki, hogy Moszkva két szállítógépet küldött a venezuelai fővárosba, fedélzetén mintegy száz katonával és 35 tonna rakománnyal. Az Egyesült Államok, ami az egyik ellenzéki vezetőt támogatja, szerdán felszólította Oroszországot: vonja ki csapatait. 

A dél-amerikai ország évek óta az összeomlás szélén áll. Több százezren távoztak a szomszédos államokba, mert az olajár bezuhanása miatti válságban már a legalapvetőbb háztartási cikkekhez, így például a vécépapírhoz sem lehet hozzájutni. Nicholas Maduro diktátor lemondását ugyan folyamatosan követelik, de a buszvezetőből lett politikus minden eszközt bevet hatalma megtartása érdekében.