Igen, választási csalás történt, de a rendőrség inkább felfüggesztette a nyomozást

Választás

Budapest 5. számú választókerületében egyértelműen választási csalás történt, ám a rendőrség már nem nyomoz. Mint kiderült: a Fidesz és Lévai Katalin-féle Lendülettel párt ajánlóíven 341 aláírás egyezik.

Ez pedig még egy kellemes politikai klímával megvert afrikai banánköztársaságban is választási csalás. Nálunk is, ám a rendőrség szerint "nem lehet megállapítani, pontosan ki csalt", így felfüggesztették a nyomozást.

Az Index beszámolója szerint a későbbi győztes, a DK-s Oláh Lajos választási bizottsági delegáltjának tűnt fel a csalás. Kiderült: a fideszes Bajkai István és a Lévai Katalin-féle "párt" jelöltjének, Bagyó Hilda ajánlóívein kissé sok a közös pont. A lényeg: 341 ajánlás egyezett meg, csak épp más az aláírás, magyarul: odahamisították azokat.

A módszer országszerte ismert: a Fidesznek jól jöttek az ellenzéket szétaprózó (és nem mellesleg az adófizetőknek súlyos milliárdokba kerülő), sokszor nettó bűnözőkből álló kamupártok, utóbbiak pedig büntetlenül nyúlhatták le a közpénzt.

Az Index tudósítása szerint Oláh Lajos delegáltja feljelentést tett a rendőrségen, amely tavaly el is kezdett nyomozni hamis magánokirat felhasználása miatt , majd most különös határozatot hozott: 

Bár a rendőrség megállapította, hogy választási csalás történt, ám "mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható, ezért felfüggesztette a nyomozást"

Az Index által megszerzett nyomozati anyagból kiderült, hogy kihallgatták tanúként azokat a választókat, akinek az adatai mindkét párt (Fidesz, Lendülettel) jelöltjének ívein szerepeltek. Ők mind azt mondták, hogy a Lendülettel pártról és jelöltjéről nem is hallottak, az aláírások nem is tőlük származnak.

A rendőrség kihallgatta volna az ajánlások gyűjtőit is, ám - most kapaszkodjanak bele a fröccsös pohárba:

"a hamis adatokat tartalmazó ajánlóívek gyűjtőinek beazonosítása nem volt lehetséges tekintettel arra, hogy az iratokon egy-egy név és névaláírás szerepel, egyéb személyes adat nem."

Emellett gyanúsítottként kihallgatták Bagyó Hildát, a Lendülettel "párt" jelöltjét, ő azonban nem tett vallomást, és mivel „nem merült fel olyan információ vagy adat, amely szerint az íveket maga a jelölt töltötte volna ki, vagy tudomással bírt volna a jogellenes kitöltésükről", megszüntették a gyanúsítását.

Az sajnos a rendőrségi iratokból nem derül ki, hogy a fideszes jelöltet, a korábban az Orbán család ügyvédjeként is dolgozó Bajkai István képviselőt kihallgatták volna az ügyben (mint ismert, Bajkai esélyes az igazságügyi miniszteri posztra a Brüsszelbe készülő Trócsányi László helyet.

Szerencsére még előkerülhet a bűnös, ugyanis a rendőrség csak felfüggesztette a nyomozást, így amennyiben az elévülési határidőn belül az elkövető kiléte kiderül, újra folyamatba helyezik az eljárást.

Mint ismert, az ajánlóívek meghamisítása csak az egyik módszer volt. A régi, jól bevált kolbásszal, bográccsal, leitatással lekenyerezés és a közmunka elvételével való fenyegetés mellett új módszer volt a kelet-magyarországi falvakba beköltöztetett, kettős állampolgárságú, de magyarul sem tudó ukránok szavaztatása is.

Polt Péter egyébként mér februárban ismerte el, hogy a tavalyi választás kapcsán még mindig 151 ügyben nyomoznak. Biztosan nagyon lelkesen.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

Gyüre Csaba: felvetődhet, hogy 3000 rabot engednek ki a börtönökből.