A szlovák elnök megvétózta a botrányos himnusztörvényt

MTI fotó: Kovács Tamás

Az egyértelműen a magyar kisebbség ellen hozott törvényt Andrej Kiska "a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel összeegyeztethetetlennek tartja", ezért visszaküldte azt újbóli tárgyalásra.

Mint ismert, a botrányos törvényt még márciusban fogadta el a szlovák parlament (köztük a Most/Híd magyar képviselőinek igen szavazataival). 

A állami jelképekre vonatkozó jogszabály lényeges eleme, hogy külföldi ország himnuszát csak akkor lehet nyilvános rendezvényen előadni, ha jelen van az érintett ország hivatalos küldöttsége.

"A törvény meghatározását a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel összeegyeztethetetlennek tartja"

 –  indokolta az elnöki vétót Andrej Kiska, miután visszaküldte tárgyalásra a törvényt a parlamentbe, ahogy erre korábban mind Bugár Béla, mind Andrej Danko (a beterjesztő SNS elnöke) megkérték - írja az Új szó.

Mint ismert, a magyar diplomácia erejéből lagymatag "tájékozódásig" futotta, a Fidesz részéről pedig egy Facebook-megosztásig

Kigúnyolják Orbánt: azonnal tiltakozik a külügy, betiltják a Himnuszt: "majd megvizsgáljuk az ügyet"

Szlovákia a magyar külügyminiszter hümmögő bólogatása közepette az utóbbi évek legvisszataszítóbb magyarellenes intézkedését hozza meg, ám a magyar diplomácia inkább egy szlovén hetilap Orbán Viktort ábrázoló karikatúrájával foglalkozik. Itt tartunk, itt tart a magyar nemzetpolitika. Álljon itt két hír, okulásként: Szlovákia bünteti a magyar himnusz eléneklését, a magyar diplomácia nem tesz semmit.

Andrej Kiska indoklásában egyebek mellett a törvény "pontatlan" szövegezését bírálta, illetve azt, hogy a módosítás május 15-én, vagyis a Szlovákiában megrendezendő jégkorong-világbajnokság idején lépett volna hatályba. A himnuszra vonatkozó rész kapcsán azt kifogásolta, hogy a módosításnak nincs egyértelmű célja.
    
Az elnöki vétó után a vitatott jogszabály hamarosan ismét a szlovák parlament elé kerül, amely azt várhatóan módosítani fogja. Erre múlt pénteken tett ígéretet a kormánykoalíció második legerősebb pártja, az SNS elnöke. 
    
Andrej Danko, aki a pozsonyi törvényhozás elnöke is egyben, azt mondta: megegyeztek a kormánykoalícióban, hogy az államfő segítségével vagy anélkül, de megoldják az állami jelképekre vonatkozó törvényből adódó problémát, úgy, hogy mindenki elégedett legyen, és "semmi ne zavarja meg a szlovák-magyar kapcsolatokat". Danko pénteken azt is hangsúlyozta, hogy a "módosításban nem volt ártó szándék".

Előbb számíthatunk a szlovák elnökre, mint a magyar kormányra?

"Örülünk, hogy a józan ész győzött a soviniszta hangulatkeltés felett"

- reagált portálunk érdeklődésére Bencsik János, a Jobbik országgyűlési képviselője. 

Értékelése szerint az ügyben példás összefogásról tett tanúbizonyságot a felvidéki magyarság, a civil élet szereplői és a magyarországi ellenzéki pártok.

"Mindettől függetlenül nem ülhetünk a babérjainkon, mivel számos magyarellenes törvény van hatályban Felvidéken, hasonló közös kiállásra lenne szükség ezek esetében is. Így többek között a nyelvtörvény, az állampolgársági törvény vagy éppen a Benes-dekrétumok ügyében".

Hozzátette:

"A jelek szerint a szlovák államfőre előbb számíthatunk, mint a magyar kormányra"

- mondta Bencsik János.