Reménytelen: képtelenség behajtani a kamupártok által lenyúlt közpénzt

Reménytelen: képtelenség behajtani a kamupártok által lenyúlt közpénzt

Frissítette a Nemzeti Választási Iroda a 2018. április 08-ai országgyűlési képviselőválasztás kapcsán kiszabott jogerős bírságokról szóló táblázatát. 

A dokumentum egészen mostanáig a tavaly nyár eleji állapotot mutatta, eszerint a választás során kiszabott 757 millió forint bírságból mindössze 27 millió forintot sikerült behajtani a pártoktól, illetve a listán szereplő egyéni és listás helyeken szereplő jelöltektől.

Mint ismert, 2014-es választásokat követően a Nemzeti Választási Iroda összesen 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki (jó részük az állami támogatással visszaélő kamupártokra), ám ebből mindössze 4 millió forintot sikerült behajtani.

Azóta viszont szigorították a törvényt: innentől kezdve már nemcsak a pártok vezető tisztségviselői, hanem az egyéni és listás jelöltjei is számon kérhetőek. 

Természetesen a köztelevízióban is mutogatták őket. A "Kell az Összefogás Pártnak" másfél milliós büntetése van

Úgy tűnik azonban, hogy ez sem segített: március 31-ei állapot szerint a 757 millió forintból mindössze 30 millió forint folyt be.

A meglehetően hosszú lista nagy részét a kamupártok foglalják el, de számos magánszemély, egyesület, önkormányzati cég, média, országgyűlési képviselő és országos pártok is találhatóak rajta.

Utóbbiak közül a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Fidesz és az MSZP már kifizették a rájuk kiszabott bírságot (igaz, egyik sem érte el a háromszázezer forintot), egyetlen kivétel a Lehet Más a Politika, amely még mindig tartozik 40 ezer forinttal (őket összesen 490 ezerre büntették). Ide tartozik: az azóta megszűnt Együtt - A Korszakváltók Pártja bírságából is visszamaradt 150 ezer forint.

Érdekesek a listán szereplő önkormányzati cégek vagy maguk az önkormányzatok. Ők már mind befizették a bírságot (meglepő inkább az lett volna, ha nem), így többek között a kispesti, a ferencvárosi és az erzsébetvárosi önkormányzat is átutalta a pénzt, de így tett a Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt. és a XVIII. kerületi városgazdálkodási cég is. 

Külön bekezdést érdemel a TV2, amely egyedüli médiumként (ha lehet egyáltalán ezt a szót használni arra a csatornára) került fel a listára (pontosabban a TV2 Média Csoport Kft.) őket több mint 10 millió forintra büntették. Javukra legyen írva, hogy az utolsó fillérig kifizették, mondjuk az is igaz, hogy van miből: az állam révén elképesztő mennyiségű közpénz áramlik a csatornához hirdetések formájában.

A kamupártok mindent visznek

Természetesen a 757 millió forint túlnyomó része a kamupártokhoz köthető. Azon belül is abszolút csúcstartó Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt, amely egymaga az összes bírság felével rendelkezik: a "párt" 358 millió forint közpénzzel tartozik.

A kamupárt vezetői már biztosan élhetőbb és boldog életet élnek, ahogyan az Elégedetlenek Pártja vezető(i) is biztosan elégedettebbek már, ők több mint 105 millió forinttal tartoznak az államnak, vagyis végső soron nekünk.

Elégedetlenek Pártja

A dobogó harmadik fokára a már a nevében is nevetséges Oxigén Párt került, ők 102 millió forinttal tartoznak.

Egyik párt sem fizetett be egy fillért sem eddig az államkasszába.

A listát böngészve egészen meglepő dolgokra bukkanhatunk: így például a "Családok Pártja" nevű valami a rá kiszabott másfél milliós bírságból kereken 402 forintot fizetett be, de lazán küldték az Egyenlőség Roma Pártnál is, amely a csaknem nyolc milliós büntetésből 10 ezer forintot csengetett ki. Így tett az Origó nevű formáció, amely a hárommilliós büntetésből 16 ezer forintot fizetett ki.

Origó Párt

Végezetül álljon itt a helyzet abszurditását leginkább jellemző formáció:

A Rend és Elszámoltatás Párt a 6 millió 250 ezer forintos bírságából egy fillért nem a mai napig.

(Címlap és borítókép: Tenni Akarók Magyarországi Pártja - 1 090 000 forint bírság - 0 befizetés)