A Jobbik azonnali segítséget kér a jégkárosult gazdáknak

A Jobbik azonnali segítséget kér a jégkárosult gazdáknak

A Jobbik két országgyűlési képviselője, Farkas Gergely és Magyar Zoltán által jegyzett közleményben ír arról, hogy jégveréssel pusztító vihar csapott le május 4-én délután Bács-Kiskun megyére. Kecelen borsószem nagyságú jégdarabok estek, amelyek óriási gondot okoztak a mezőgazdaságban. A térségbeli termelők többsége 50 százalékos kárral számol. A jelentős terméskiesés és a többlet védekezés költsége mellett probléma, hogy a megmaradt termésen meglátszódik a jégverés.

Kiskőrösön olyan sűrűn esett a jég, hogy úgy tűnt, mintha havazna. Itt a termelők nagy részét mintegy 60 százalékos kár érte. 

A Jobbik az országos jégkármérséklő rendszert évi 2 milliárd forintból működtető Agrárkamara magyarázkodása helyett azonnali segítséget követel az érintett gazdálkodók számára - hangsúlyozták a politikusok.  

Mint írták, a térségben ráadásul a korábbi években sem működött megfelelően a közpénzből épített védelem, tavaly a Soltvadkert környéki gazdák jártak a legrosszabbul.

"A korábbi rossz tapasztalatok után, a mostani káresemény kapcsán nem lehet megkerülni a fideszes vezetésű Agrárkamara felelősségét. A Jobbik a bajba jutott termelők azonnali és teljes körű kártalanítása mellett vizsgálatot követel annak érdekében, hogy a jövőben ne érhesse ilyen mértékű kár a Bács-Kiskun megyei termelőket"

- fogalmazott Farkas Gergely és Magyar Zoltán.