Macron ebédelni hívja Orbánékat, hogy kilőjék Webert

Macron, Orbán

Informális EU-csúcsot tartanak ma az EP-választások eredményeiről és a tisztújításról, a munkavacsora előtt közös ebédre hívta Emmanuel Macron elnök a V4-es országok miniszterelnökeit, hogy megakadályozzák Manfred Weber EB-elnökségét. A Financial Times úgy tudja, tegnap este Macron a spanyol miniszterelnökkel, Pedro Sánchezzel vacsorázott, ugyanebben a témában.

Az oldalak már körvonalazódni látszanak, miután a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer, valamint Angela Merkel is kiálltak a csúcsjelölti rendszer és Weber támogatása mellett.

Macron személye viszont megkerülhetetlen, ha csak a Néppárt nem próbálkozik a Zöldeknél is. A néppárti-szocdem szövetségnek szüksége van egy harmadik koalíciós partnerre is, hogy meglegyen a többség, ezek lehetnek a liberálisok.

Néhány brüsszeli fideszes forrás viszont már arról beszélt az ATV-nek, ha négyes koalíció jönne létre, Weber átjátszhatná a bizottsági elnöki posztot Timmermansnak, ő pedig az Európai Parlament élére kerülne.

Kit akarnak Macronék?

Jó kérdés, Michel Barnier nevét többször is lehetett hallani, de mostanában már Christine Lagarde is szóba került. Guy Verhofstadték viszont eddig a dán versenyjogi biztost, Margrete Vestagert favorizálták.

Könnyen lehet, hogy Barnier lesz a közös pont Orbán és Macron között, a magyar miniszterelnök 2014-ben is Barnier oldalán állt.

Az FT szerint Macron már a választás éjszakáján felhívta Merkelt és közölte vele: nem kér Weberből, de több pozíció is gazdára vár, tehát mindkét oldalon vannak alkualapok.

A V4-ek már a nagyszebeni EU-csúcson arról beszéltek Merkelnek, hogy a kancellárság után a Tanács élére kellene ejtőernyőznie, de Merkel visszautasította a lehetőséget.

sss
2020. február 28. | 06:42
.
sss
2020. február 27. | 19:20
.
sss
2020. február 28. | 06:42
.
sss
2020. február 27. | 19:20
.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss