Egy fideszes törvénymódosításnak és Polt Péternek köszönhetően szabadulhat előbb Szögi Lajos gyilkosa

Polt Péter és Orbán Viktor

Július 15-én szabadulhat a börtönből a 2006-os olaszliszkai gyilkosság első rendű vádlottja – döntött a a Szegedi Törvényszék. A büntetés-végrehajtási bírónak nem volt mérlegelési jogköre az ügyben – méghozzá egy Fidesz által kétharmaddal átnyomott törvény és az ahhoz Polt Péter által írt utasítás alapján. 

Ifj. H. D.-nek 2023 októberéig kellene rács mögött maradnia. A döntés indoklása szerint most azért szabadulhat, mert

"a börtönben kifogástalan magatartást tanúsított", 53 alkalommal jutalmat kapott, érvényben lévő fenyítése nincs,  tanulmányait jó eredménnyel folytatja, júniusban érettségizik, önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett. Ráadásul meg is bánta, amit tett. 

A fentiekben egyébiránt nincs is okunk kételkedni. Csakhogy józan ésszel mérlegelve ezek alapján egy tolvajt, vagy rablót valóban ki lehet ereszteni a börtönből – egy gyilkost azonban semmiképp sem. Aki ugyanis bestiális kegyetlenséggel lemészárolta egy embertársát, az attól még semmivel sem jelent kisebb veszélyt a társadalomra, hogy a kóterben képes volt normálisan viselkedni. Azok a jellemvonásai pedig, amelyek elvezettek egy élet szándékos kioltásához, nem attól változnak meg, hogy odabent szerez egy érettségit. A kriminalisztika számos több diplomás sorozatgyilkost ismer, őket sem tett szolid mintapolgárrá az oktatási rendszer. 

Szögi Lajost 2006 október 15-én gyilkolták meg a Borsod megyei Olaszliszkán. A tiszavasvári tanárról azt hitték a helyi cigányok, hogy elgázolt egy kislányt, holott a gyerek valójában maga ugrott az árokba, és semmi baja nem esett. A pillanatok alatt összesereglett tömeg azonban vadállati kegyetlenséggel saját gyermekei szeme láttára meglincselte.

A verdikttel az ügyészség sem ért egyet, fellebbezést jelentettek be a az elkövetett életellenes bűncselekmény súlyára, és az elkövetés módjára hivatkozva.

A gyilkos szabadlábra helyezését egyébként ezúttal nem a bíró nagylelkűségi rohama teszi lehetővé, hanem a Büntetőtörvénykönyv 2013. júliusi módosítása, amelyet a fideszes kétharmad nyomott át az Országgyűlésen. 

Ennek értelmében az életellenes bűncselekményt elkövetők is engedményt kaphatnak büntetésükből. A gyilkosok az eredetileg kiszabott szabadságvesztés 2/3-ának, visszaesők esetén 3/4-ének letöltése után szabadulhatnak.  

A Btk módosítását a Jobbik elfogadhatatlannak tartotta, és figyelmeztetett rá, hogy így

"brutális bűncselekményeket elkövetők is lényegesen korábban szabadulhatnak a börtönből, mint amennyi a kiszabott büntetésük"

Az akkor megszavazott új Btk-hoz egy Polt Péter által szerkesztett kommentárt is csatoltak. E szerint:

„Amennyiben a törvény szerint a feltételes szabadság lehetséges, azt az elítélt számára  lehetővé kell tenni, bírói mérlegelésnek nincs helye e kérdésben.”

Az új szabályozásnak és a legfőbb ügyész által jegyzett állásfoglalásnak köszönhetően tavaly júliusban Marian Cozma gyilkosa, Sztojka Iván is kiszabadulhatott a rács mögül. A kormánypárti propagandasajtó az ítéletet akkor a független igazságszolgáltatás ellen folyó kommunikációs hadjáratban használta fel, hazug módon úgy állítva be, mintha a döntésért a bírók lennének a felelősek.

A szabadlábra helyezést lehetővé tevő fideszes törvénymódosításról, és az azt szinte kötelezővé tevő legfőbb ügyészi állásfoglalásról már mélyen hallgattak. 

Fideszes törvénymódosításnak köszönhetjük, hogy ismét köztünk járhat Sztojka Iván | Alfahír

Hiába igyekszik valamiféle "kommunista maradványként" beállítani a kormánypárti sajtó a kedvezményes szabadulás lehetőségéről rendelkező szabályozást, erre nem más adott lehetőséget, minta 2013. július 1-jével hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.), melyet a második Orbán-kormány rakott össze.A lap kiemeli, hogy a Btk. módosítása ellen akkor a Jobbik élesen tiltakozott.