A Momentum főpolgármester-jelölt állítása teljesen szétforgácsolhatja az ellenzéket

A Momentum főpolgármester-jelölt állítása teljesen szétforgácsolhatja az ellenzéket

Az EP-választás előtti balliberális budapesti Karácsony-megállapodás az utolsókat rúgja.

A Momentum hivatalosan is megerősítette, hogy elindítja nehezen megjegyezhető nevű főpolgármester-jelöltjét az előválasztáson. A neoliberális ellenzéki párt hétfői sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András elmondta: május 26-a és az EP-választás bebizonyította, hogy új arcokra van szükség.

A Momentum az eddig ismeretlen 52 éves Kerpel-Fronius Gábort méretteti meg. Az ellenzéki párt állítása szerint a céljuk az, hogy Tarlós István ellen csak egy jelölt álljon, ehhez az előválasztást tartják a legjobb útnak, bár korábban a Momentum elég határozatlan volt a kérdésben. Az EP-választás momentumos eredménye után azonban nemcsak „arányosabb” pozíciókat céloztak meg Budapesten, de már a főpolgármester-választásba is beleszólnának.

52 éves cégvezető a Momentum főpolgármester-jelöltje? | Alfahír

Az Azonnali úgy tudja, hogy a Momentum Kerpel-Fronius Gábort indítja a budapesti előválasztáson Karácsony Gergely és Puzsér Róbert ellen. Kerpel-Fronius 52 éves cégvezető, a XIII. kerületi pártszervezet elnöke, az EP-listán a hatodik helyen állt. A lap kereste Hajnal Miklóst, a Momentum elnökségi tagját, aki nem kívánta megerősíteni az információt.

A hétfői sajtótájékoztatón Fekete-Győr András a jelöltjükről azt mondta: a politikán kívülről érkezik, cégvezető, édesapa, a Nolimpia után csatlakozott, XIII. kerületi alapszervezeti elnök, „véleményvezér”. A magabiztos Kerpel-Fronius Gábor kijelentette: „jobb jelölt vagyok, mint Karácsony Gergely.” Beszélt a lakhatási nehézségekről, az ingatlanmutyikról, a parkolási összefonódásról az MSZP és a Fidesz között, illetve a tömegközlekedés helyzetéről.

Az EP-választás előtt a Momentum már egyszer megegyezett a budapesti jelöltállításról az óbaloldali MSZP-P-vel és a Demokratikus Koalícióval, a megbeszélésekből a Jobbikot és az LMP-t kihagyták, emellett úgy tűnt, hogy a Momentum beállt Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltsége mellé is. Az ellenzéki párt jelöltállítása most újabb repedéseket ejthet a balliberális oldal egységen.

Újságírói kérdésre válaszolva Fekete-Győr azt mondta: az EP-választás eredményétől függetlenül már hetekkel ezelőtt döntöttek az önálló főpolgármester-jelölt állításáról, de ha az előválasztást Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke nyeri, akkor őt fogják támogatni.

Közben a Momentum szavazótáborából is többen jelezték aggodalmukat az ellenzéki párt EP-választás utáni megnőtt étvágyával kapcsolatban.

Fekete-Győr András a Facebook-oldalán reagált vasárnap a szavazói visszajelzésekre:


„Rengetegen írtatok nekünk az áttörést jelentő EP-választások után. Féltetek minket, hogy elszálltunk a sikertől, hogy oda lett a szerénységünk. Nem szeretnétek csalódni bennünk. Üzenitek, hogy maradjunk emberközeliek”

- kezdte bejegyzését a Momentum elnöke. Ugyanakkor azt írta:

„Igen, sokkal többen lettünk mi momentumosok, és igen, mindnyájan reményt merítettünk abból, hogy egy két éves cselekvő erő Magyarország harmadik, néhol pedig második erejévé tudott válni.”

Fekete-Győr András úgy fogalmazott, a választások másnapjától kezdve azon dolgoznak, hogy „Budapesten és az összes többi településen rendszerváltó megállapodások szülessenek”. Leszögezni igyekezett, hogy a választások előtt kötött megállapodásokat tiszteletben tartják, hiszen a szavukat adták. De következő mondatában már jövőbeni megállapodásokat említett, és azt írta: „a múlt vasárnapi választói akaratnak megfelelően, de a kölcsönös tisztelet által vezérelve fogjuk megkötni”.

Puzsér Róbert hétfői Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy „ebben a bohózatban” nem vesz részt, és lényegében belengette, kiszáll az előválasztásból, ha nem teszik azt átláthatóvá.

Emlékeztetett rá, az előválasztáson való részvételének egyik feltétele az volt, hogy

„a balliberális tömb korrekt módon osztozzon a kerületi polgármester-jelöltségeken az engem támogató pártokkal.”

Bírálta az baloldali pártokat, amik különmegállapodást kötöttek az EP-választás előtt Budapesten, kihagyva a Jobbikot és az LMP-t.

„Budapesten az ellenzéki szavazók fele nem hajlandó sem a DK-ra, sem az MSZP-re szavazni, a fővárosi kerületek nyolcvan százalékában mégis ők állítanak polgármester-jelöltet. Ez gyalázat”

- fogalmazott Puzsér Róbert. Azt is leszögezte, hogy a balliberális pártokat csakis a pozíciók érdeklik.