A szerelem szentség – Molnár Piroska és Jordán Tamás jutalomjátéka a Rózsavölgyi Szalonban

Rátalálhat-e a boldogság egy morózus, csak a munkájának élő öreg főorvosra egy korabeli páciense révén? Engedi-e, hogy az teljesen átjárja őt, vagy inkább ellenáll? Arbuzov: Kései találkozás című kétszereplős romantikus vígjátékának sajtóbemutatóján jártunk.

A megbeszélt tíz óra helyett csak délután kettőre érkezik a szívszanatórium extravagáns viselkedésű hölgy lakója a zsémbes, csak a munkájáért élő professzorhoz. Ebből a kései találkozásból indul az a kétszemélyes dráma, a Kései találkozás, mely besorolása szerint romantikus vígjáték, ám végkifejlete számos szálat elvarratlanul hagy, így a régimódi komédia (képzeletbeli) valóban happyendes lezárását a néző fantáziájára bízza.

Alekszej Nyikolajevics Arbuzov drámájában az egy hónapos szanatóriumi tartózkodásra beutalt, de a szabályokat már az elején áthágó hölgyet próbálja rendre utasítani a sebész főorvos már az első találkozáskor. A nő azonban bohém viselkedéséhez álomvilágot is kreál magának: nem igazán derül ki, ő maga, valamint sokat emlegetett férje mivel foglakozik. Az orvos családi körülményeiről sem tudunk meg sok mindent. A két ember azonban a darab során olyan eseményeken, találkozásokon megy keresztül, hogy életük rejtett titkai itt-ott búvópatakként bukkannak a felszínre.

Molnár Piroska, Jordán Tamás
Életük rejtett titkai búvópatakként bukkannak a felszínre

Ezeket a találkozásokat Sándor Pál rendező nagyon hangsúlyosan meg is jeleníti, legyen szó a főorvosi szobáról, egy koncert utáni zivatarról, kórházi jelenetről vagy épp sétáról a tenger melletti katonai temetőben. És bár a díszlet meglehetősen minimalista, Molnár Piroska és Jordán Tamás a két, sokat megélt színész játékának köszönhetően szinte a színpadon vagy épp a Rózsavölgyi Szalon asztalai között is látjuk magunk előtt a helyszínt.

Bár a kamaraszínház ajánlójában „tisztességgel megőszült professzor és páciense” szerepel (és az orvosról valóban megtudjuk, 71 éves), mégis egyre fiatalabbaknak érezzük őket. Ehhez nagyban hozzájárul az előadás

könnyed, már-már kamaszos humora,

ahogy a bohém asszony szinte incselkedik magányos, morózus orvosával. Ezt a szeretetre vágyó hölgyet pedig külön kiemeli folyamatosan változó jelmeze, mely – ellentétben a férfi ruházatával – egyszer rikító „turbánban”, máskor elegáns alkalmi ruhában, megint máskor pedig kimondottan profán esőkabátban nyilvánul meg. A férfi pedig – bár szívét a kisebb infarktuson kívül szemmel láthatóan nyomja még valami – egyre jobban enged a kései találkozás kínálta lehetőségnek. Olyannyira, hogy – akárcsak a fiatalok – egy szalonspicces jelenetben is megmutatkozik kettejük életének összefonódása, ami jól emészthetővé teszi az egyébként csaknem csehovi mozdulatlanságot felidéző darabot.

Molnár Piroska, Jordán Tamás
A szalonspicces jelenetnél kimondottan fiatalos volt a két színész

Az orosz dráma (bár Arbuzin a szovjet kor írója) hangulatát nemcsak a Csehovnál rendszeresen felbukkanó orvos és színésznő szerepek idézték fel, hanem az egyes színek közti átmenetet kitöltő harmonikamuzsika is, amitől viszont élesen elvált a koncertjelenet orgonazenéje (Bach: D-moll toccata és fúga). Ez a súlyos, barokk zene egyébként jelentős váltás volt a darab cselekményében is, ekkor kerül elő a professzor esernyője, melynek védelme alatt a két ember először kerül közel egymáshoz és nyílnak meg egymás felé.

Szintén szélesítette a komédia zenei palettáját, hogy az énekesként is ismert Molnár Piroska egy már-már operettbe hajló zenei betétdalt is elénekelt a darabban, melyért joggal zsebelte be a nyílt színi tapsot.

Molnár Piroska
Molnár Piroska joggal zsebelte be a nyílt színi tapsot is

Hogy a vígjáték besorolás mégsem csupán könnyed kacagtatást jelent, arról ugyancsak gondoskodik a két zseniális színész, illetve a rendező triója: a legbensőségesebb jelenetet, a katonai temetőben tett sétát a nézők közé viszik, a főorvos rejtett titkára itt derül fény.

Valóban szerelembe esik a professzor és páciense? Erre utaló halvány (?) jelek vannak, de a szerelem misztériumáról nem lebbentik fel a fátylat, hiszen – ahogy az orvos fogalmaz –

a szerelem szentség.

Ennek a szentségnek az oltárára pedig illik minden nap virágot vinni. De ez sem lehet akadálya, hogy egy kései találkozás az esernyő alatt, annak rejtekében végződjön. Végződjön? A darab záró jelenetében elhangzik a bűvös

„biztosan találkozunk még”

fél mondat, ami – egy filmes kifejezéssel élve – lehetőséget ad a spinoffra. Ennek továbbgondolását Alekszej Arbuzin és Sándor Pál is a nézőre bízza.

Molnár Piroska, Jordán Tamás
Találkoznak még valaha?

A Rózsavölgyi Szalon egy nagyon kedves darabbal nyújt lehetőséget „jutalomjátékra” Molnár Piroskának és Jordán Tamásnak. És ha a kamaraszínház a technikai akadályokat már a keddi bemutatón képes leküzdeni (a kórházi jelenet suttogását a sajtóbemutatón térmikrofon helyett a jelmezre csíptetett mikroportokkal próbálták megoldani, melyek viszont minden mozdulatnál sisteregtek), valóban pompás színházi élményt fog nyújtani a nézőknek.

(Alekszej Nyikolajevics Arbuzov: Kései találkozás. Rózsavölgyi Szalon. Ford.: Morcsányi Géza. Rend.: Sándor Pál. Szereplők: Molnár Piroska, Jordán Tamás)

Tekintse meg alábbi képgalériánkat is, melyet fotós kollégánk, Béli Balázs készített!
Molnár Piroska, Jordán Tamás
Molnár Piroska, Jordán Tamás
20
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss