Nem elég a politikai válság, Róma komoly gazdasági megszorítások elé nézhet

olasz euró

Eddig példátlan gazdasági szankciókra és uniós felügyeletre készülhet a politikai válság küszöbén egyensúlyozó olasz kormány, írja a Deutsche Welle.

Nem elég, hogy az egyre nagyobb súrlódásokkal működő Liga-Öt Csillag kabinet politikai népszerűségi adok-kapokja miatt Giuseppe Conte miniszterelnök már a lemondását fontolgatja, a német közmédia szerint

az Európai Bizottság (EB) egy tavalyi államadósság-jelentés miatt gazdasági szankciókat vetheti ki Olaszországra.

Az Európai Unió negyedik legnagyobb gazdasága ugyanis megsértette az uniós államháztartási irányelveket. A jelentés szerint az olaszok sem idén, sem 2020-ban nem tudják majd tartani magukat az uniós szinten előírt, a GDP 60 százaléka alatti adósságszinthez.

A dokumentumban az is szerepel, hogy az olasz államadósság a GDP 132 százalékával nőtt 2018-ben, ezzel a növekedési ütemmel pedig Görögország után a másodikak voltak a tagállamok között.

Valdis Dombrovskis, az EB euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnöke szerint

"ha megnézzük az olasz gazdaságot, akkor azokat a károkat látjuk, melyeket a legújabb szakpolitikai döntések okoztak".

Giovanni Tria, olasz pénzügyminiszter korábban gazdasági visszaeséssel magyarázta a rossz számokat, és ígéretet tett arra, hogy a 2020-as büdzsé már meg fog felelni az uniós elvárásoknak. Most azonban úgy tűnik, hogy ezek a fogadkozások nem győzték meg a bizottságot. Annak ellenére sem, hogy Pierre Moscovici gazdasági biztos szerint az unió elsősorban a párbeszéd és nem a szankciók híve.

A Deutsche Welle kiemelte, hogy az olasz kormánykoalíció, elsősorban politikai okokból, igyekszik elkerülni a költségvetési megszorításokat és az adóemeléseket, ennek pedig épp az Orbán Viktorral az európai parlamenti választások előtt jópofizó Liga a fő ösztönzője. Az EP-választáson támogatottságát megduplázó párt ugyanis

adócsökkentéseket és jelentős állami költekezést előirányzó költségvetést ígért 2020-ra.

Ha a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság június 19-én jóváhagyja a bizottság jelentését, akkor a lehetséges szankciók ügye az uniós pénzügyminiszterek csúcstalálkozóján lesz majd téma július közepén.

Ha ott is átmegy a megszorításokat előíró javaslat, az komoly gazdasági és politikai pofon lehet az olasz vezetésnek.

Matteo Salvini, a Liga vezetője, olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter a hír hallatára egyből támadóállásba helyezkedett, és azt javasolta a tagállamoknak, hogy lazítsanak az Európai Unió pénzügyi szabályozásán, mivel az "elszegényíti Olaszországot és meggátolja a növekedést".

Közben a Reuters arról számolt be, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az euróra nézve "komoly kockázatnak" minősítette az egyre növekvő olasz államadósságot.