Tudomásul vette a magyar kormány, hogy a románok ráteszik a kezüket az úzvölgyi temetőre

""
Legközelebb talán már a koporsókba is befekszenek, mondván "ez ősi román föld".

Ismét telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági es külügyminiszter Teodor Melescanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről. Az MTI-vel a tárca sajtófőosztálya azt közölte: a román fél tájékoztatta Szijjártót, hogy a román miniszterelnök utasítására a Bukarest felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető.

A magyar miniszter tudomásul vette a román fél döntését.

Szijjártó Péter arra kérte román kollégáját, hogy a két Honvédelmi Minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú es nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében és a békés megoldásért.

A közleményben arra is kitértek, hogy a KKM folyamatosan kapcsolatban van a legnagyobb erdélyi magyar párttal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel. Arra viszont nem tértek ki, hogy mi lesz a sorsa a bekéretést megtagadó román nagykövetnek.
 

Krisztus és Barabbás Úzvölgyében | Alfahír

Olvassa az ember a híreket, nézi a videót, és nem hiszi el. Nem hiszi el, hogy ez megtörténik, hogy ez velünk történik, a mi véreinkkel, Európában, 2019-ben.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. Székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a románok erőszakkal benyomultak a sírkertbe. Az Úzvölgyében törvénytelenül állított román sírköveket magyar katonák sírjai fölé helyezték. 

Bukarest ezután a Csíkszentmárton gondozásában álló temető "nemzetközi jellegének megőrzése" miatt jelezte, hogy átvennék a sírkertet, mivel ott "magyar, román, német, orosz, szerb, osztrák és olasz katonák is nyugszanak". Viszont ez nem igaz, a temető az első világháborúban az osztrák-magyar, illetve a velük szövetségben harcoló német hadsereg temetője volt. Az itteni harcokban elesett román katonákat az 1920 előtti országhatár másik oldalán helyezték végső nyugalomra. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

Ismét elmaradt az ellenzéki áttörés Orosházán.