Műtét közben lett rosszul egy orvos, mert nincs klíma

Műtét közben lett rosszul egy orvos, mert nincs klíma

A hőség miatt lett rosszul operáció közben a napokban az egyik orvos a rossz állapotban lévő budai Kútvölgyi kórházban - írja a Magyar Hang.

A lap szerint évek óta nincs klíma a kórházban, mert arra hivatkoznak, hogy hamarosan elköltöznek. A nagy melegben a műtőben 31 fok van alapjáraton, ami a világítótestek melegétől 35 fok is lehet. A sebészek fejkendőt kötve és egyéb „házi praktikákat” alkalmazva próbálják felfogni izzadságukat.

A Magyar Hang szerint ugyanilyen aggasztó a helyzet a Semmelweis Egyetem több más intézményében is: napkezdetkor 30 fok, a végén akár 38 fok is lehet a műtőkben. 

Annak ellenére van ilyen meleg, hogy a műtőket átmenetileg mobilklímákkal szerelték fel. Azonban ezekkel az a baj, hogy egyrészt nem túl hatékony, másrészt pedig jelentősen növeli mértékben növelik a fertőzésveszélyt, mert alig cserélik ki a levegőt. Ezért nem is ajánlatos a használatuk. 

A Magyar Hang a kérdéseit eljuttatta a Semmelweis Egyetemnek és az ÁNTSZ-nek, de egyelőre nem érkezett válasz.

Frissítés

A Semmelweis Egyetem reakcióját a hírre az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

"Valótlan az az újságírói értesülés, miszerint a Semmelweis Egyetem mintegy 40 klinikája közül több esetében is súlyos gondok vannak a műtők hűtésével. Tény ugyanakkor, hogy a Semmelweis Egyetem telepített hűtőegységei jellemzően a telepítéskori szakmai előírások alapján 35°C külső hőmérsékletre lettek tervezve. Épp ezért a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek, hiszen a napjainkban akár 40-45°C tartós külső hőmérséklet kezelése az elvárás. Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos,; az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is.
 
A Nőgyógyászati Klinika két telephelyén ugyanakkor egyes műtőkben lévő klíma berendezéseket cserélni szükséges, azok elégtelen működése miatt. Mind a Baross utcai telephelyen, mind az Üllői úti telephelyen a beszerzést az egyetem elindította, az elérhető legkorszerűbb berendezés közbeszerzése zajlik jelenleg. Az átmeneti időszakban a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát.
 
A Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő II. Számú Sebészeti Klinika igazgatója az említett, hőség miatti rosszullétről nem értesült. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő egyetemi klinikák folyadékhűtőjét az intézmény korábban már megjavíttatta, a jelenlegi hibákat garanciális kötelezettségként kívánja megjavíttatni.
 
A Semmelweis Egyetem rendelkezik minden szakhatósági engedéllyel, az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat. Az illetékes hatóság - a törvényi előírásoknak megfelelően - rendszeres ellenőrzést tart az egyetemen."