Hiába minden tiltakozás: megszavazták a köznevelési törvény módosítását

Oktatás
pixabay.com

A köznevelési törvény módosításai ellen tiltakozó mintegy negyven civil szervezet képviseletében közös petíciót adtak át pénteken ellenzéki pártok képviselőinek a parlamentnél, majd nem sokkal később a kormánypárti többség menetrend szerint elfogadta a módosítást.

A petíciót fideszes és KDNP-s képviselők nem, csak ellenzéki politikusok vették át. Közülük a jobbikos Ander Balázs úgy fogalmazott, a kormánypárti képviselők nem hallják a magyar emberek, szülők, diákok, és pedagógusok hangját. Úgy vélte, az iskolaigazgatókból komisszárokat, az átlagos állampolgárokból és a pedagógusokból pedig cselédeket csinálnak, de ez versenyképes, XXI. századi oktatást biztosan nem fog eredményezni.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy nem ismerték fel: ennek az országnak, nemzetnek a túlélési esélyét az jelentené, hogy versenyképes tudás birtokában lévő társadalmunk legyen, ami a fennmaradást biztosítani tudja.”

- fogalmazott Ander Balázs, aki szerint sem a költségvetés, sem a törvények nem ezt a célt szolgálják.

A petíciót átvevő másik jobbikos képviselő, Brenner Koloman szerint az MTA megcsonkításával és az egyetemi autonómia beszűkítésével van kontextusban a közoktatás átalakítása, gyakorlatilag a szabadságjogok beszűkítése zajlik, a véleményezési jog eltörlésével.

„Egyre szűkül az a mozgástér, amiben az érintetteknek bármilyen érdemi beleszólásuk lehet az ügyekbe”

- mondta.

Lapunk azon kérdésére, hogy Vizi E. Szilveszter szerinte elfogadja-e az MTA elcsatolt kutatóintézeteit tömörítő, kormányzati befolyással működő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetését, azt mondta, hogy aki eleget tesz ennek a pozíciónak, azt gyakorlatilag kiközösítik majd az Akadémiából, de a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy

mindig akadtak olyanok, akik megfelelő juttatások és hatalmi pozíciók ellenében elvállalták ezeket a feladatokat, ezért is áll még fenn a NER rendszere.

A köznevelési törvény módosításait az Országgyűlés kormánypárti többsége pénteken elfogadta.