Ursula von der Leyen több témában is homlokegyenest mást képvisel, mint a Fidesz

Ursula von der Leyen
Koszticsák Szilárd/MTI

Ma szavaz az Európai Parlament Ursula von der Leyenről, akit az Európai Tanács jelölt az Európai Bizottság élére.

A német védelmi miniszter reggel 9 órakor, az EP plenáris ülésén bemutatja azokat az elképzeléseket, amikből már ismerhetünk fontos részleteket, például itt és itt írtunk róluk. A prezentáció után 12:30-ig tartó vita következik, a szavazás késő délutánra van időzítve. Leyen elnökségéhez az összes képviselő abszolút többségére van szükség, tehát 50%+1 szavazatra a 747 fős EP-ben.

Részletesen itt írtunk az uniós pozíciók újraosztásáról szóló folyamatról és vélhető következményeiről:

Kik örülhetnek Európa új vezetőinek? | Alfahír

Emmanuel Macron A francia elnöknél többen is abból indultak ki, hogy otthon elveszítette pártja az EP-választást, de némi túlzással élve és két lépéssel távolabbról, stratégiai nézőpontból figyelve a francia belpolitikai folyamatokat, Macronnak emiatt egyáltalán nincs oka az aggodalomra.

 

Percről percre tudósításunk véget ért

Köszönjük, ha követte percről perce tudósításunkat. Az Ursula von der Leyen jelöltségéről szóló szavazásra este 6 órától kerülhet sor. Az eredményről külön cikkben fogunk beszámolni.

Von der Leyen híd lenne a Bizottság és a Parlament között

Ursula von der Leyen a felszólalásokra "válaszolva" megerősítette, hogy támogatja az Európai Parlament kezdeményezési jogát, a bizalom helyreállítása a célja az Európai Parlament és az Európai Bizottság között. A vita során megfogalmazott konkrét felvetésekre és kritikákra azonban nem reagált, egy görög idézettel zárta mondandóját.

Osztrák szociáldemokrata képviselő Orbán és Salvini miatt aggódik

Biztosítani kell, hogy Európa a jövőben sem fog leborulni Orbán és Salvini előtt – jelentette ki Andreas Schieder osztrák szociáldemokrata képviselő.

Holland képviselő Von der Leyennek: pincsi vagy pitbull lesz?

Teljességgel meg vagyok győződve a képességeiben, de abban azonban nem, hogy megfelelő ember-e erre a feladatra – jelentette ki Sophie in ‘t Veld holland liberális képviselő. Szerinte Ursula von der Leyen jogállamisággal kapcsolatos nézetei kicsit enyhébbek, mint Timmermansé.

„Hogyan akarja kezelni a jogállamiság megsértését Magyarországon és Lengyelországon? A tagállamok jelöltjeként, pincsiként fogja képviselni a tagállamok érdekeit, vagy pitbull lesz az EB élén?”

- tette fel kérdéseit a holland képviselő.
 

A CDU főtitkára titkos találkozón győzködte Kaczynskiékat, támogassák Von der Leyent

A német Die Welt és a lengyel Gazeta Wyborcza értesülései szerint Paul Ziemiak, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára vasárnap titkos találkozóra utazott Varsóba, hogy meggyőzze Jaroslaw Kaczynskit, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnökét, támogassák Ursula von der Leyent. A CDU nem erősítette meg, de nem is cáfolta a látogatás tényét, Ziemiak hivatalosan szabadságon van most. 

Azóta azonban, hétfőn leszavazták Beata Szydlo volt lengyel kormányfő jelölését a szociális szakbizottság elnöki tisztségére, ezt pedig a PiS erősen sérelmezi.
 

Lengyel kritika: megalázó a hetes cikkely szerinti eljárás

Patryk Jaki, az ECR frakció tagja, a Szolidáris Lengyelország képviselője megalázónak és nevetségesnek nevezte a hetes cikkely szerinti eljárást, és ő is megkérdezte Ursula von der Leyent, hogy fenntartja-e az eljárást.
 

Von der Leyen egy időzített bomba?

Maximilian Krah, az AfD politikusa azt mondta Ursula von der Leyen jelölése kapcsán, hogy nagyobb időzített bombát nem is lehetne berakni az Európai Bizottságba, mint aki minden poszton csődöt mondott. A német hadsereg ugyanis romokban, a repülők a földön vannak, a tankok állnak. Krah szerint, aki tisztában van Ursula von der Leyen németországi tevékenységével, képtelen rá szavazni.
 

Gyöngyösi: „Ne legyenek meglepve, ha erősödik az euroszkepticizmus”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint a Brexit jelzi, hogy az európai polgárok nem elégedettek a nem transzparens döntéshozatallal az Európai Unióban. Cinikusnak nevezte, hogy Ursula von der Leyen azt mondta, erősítené a Spitzenkandidat-rendszert, hiszen ő éppen annak megkerülésével került ide.

„Ne legyenek meglepve, ha erősödik az euroszkepticizmus” - jelentette ki Gyöngyösi. Kiemelte: az európaiak átláthatóbb Európát akarnak.

„Nem az ön hibája, de ön is hozzájárult a csalódáshoz, nagyon sokan gondolják úgy, hogy ön nem alkalmas erre a posztra”

- fogalmazott a Jobbik EP-képviselője.
 

Cseh Katalin: Orbán Viktor populista

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az első hozzászólását teheti most, és a pártjából is az első. Azt mondta: meg kell védeni az európai demokráciát, konkrét tettekre, garanciákra van szükség a jogállamiság védelmében, nem csak szavakra. Orbán Viktort populistának nevezte:

"Az európai elit eddig vagy szemet hunyt Orbán Viktor és populista társai vétkei felett, vagy alkudozott velük."

Azt is hangsúlyozta: eddig csak a status quót védték az EU-ban, de valódi változásra van szükség.

 

Tajani: ha nem lépünk időben, a megerősített Frontex sem lesz elég a határok védelmére

Antonio Tajani olasz néppárti képviselő, a Forza Italia politikusa, az Európai Parlament előző elnöke szerint megfelelő iparpolitikára és gazdaságpolitikára van szükség, meg kell adóztatni a nagy tech cégeket, támogatni kell az európai mezőgazdaságot. Valós stratégiára van szükség Afrika támogatására, a klíma védelmében, a terrorizmus és a szegénység ellen, ha nem lépünk időben, a megerősített Frontex sem lesz elég a határok védelmére.

Von der Leyen támogatja a Magyarország és Lengyelország elleni hetes cikkely szerinti eljárásokat?

Kati Piri magyar származású holland szociáldemokrata képviselő vehemensen emlékeztetett rá, hogy Lengyelország és Magyarország kormánya lebontja a jogállamiságot, míg Orbán politikai sikerként tálalja Von der Leyen jelölését. Kati Piri egyértelmű választ vár: támogatja Von der Leyen a hetes cikkely szerinti eljárásokat?

„Nincs nagy különbség Timmermans és Von der Leyen között”

Jaak Madison, az Identitás és Demokrácia frakció tagja, az Észt Konzervatív Párt (EKRE) politikusa (korábban a Jobbik szövetségese volt a béruniós aláírásgyűjtésben, de nemrégiben Orbán Viktor üdvözölte és fogadta a Karmelitában) szerint nincs nagy különbség Timmermans és Von der Leyen között, amikor az Európa föderalizációjáról van szó. Madison hangsúlyozta: meg kell védeni a határokat, ahogy Olaszország vagy Magyarország teszi, véget kell vetni az illegális tömeges bevándorlásnak, fel kell lépni az embercsempészek ellen.