A török pasa emlékhelyének jutott hely a belgrádi várban, Hunyadi János szobrának nem

Hunyadi János

Július 22-én Áder János magyar köztársasági elnök, Aleksandar Vučićcsal közösen avatja majd fel Belgrád zimonyi városnegyedében Hunyadi János szobrát. A hír eddig akár örömteli is lehetne. Csakhogy az alkotást a korábbi ígéretekkel ellentétben egy félreeső helyre dugják el – írja a DélHír.

A törökverő hadvezér emlékművének terve a tavaly tavaszi belgrádi helyhatósági választásokon merült fel először. A Vajdasági Magyar Szövetség a kormánypárt listáján bejuttatott egy (egyébként magyarul nem is beszélő) képviselőt a fővárosi közgyűlésbe. Nebojša Marjanović ígéretei között szerepelt, hogy 

„kezdeményezni fogjuk egy Hunyadi János-szobor elhelyezését a Kalemegdanon (a belgrádi várban – a szerk.)”

A turisták által kedvelt vár helyett azonban a szobor 

egy félreeső sétány parkolója mögé kerül nyolc kilométerre a vártól.

Persze így is tekinthetnénk kedves gesztusnak, hogy déli szomszédaink legalább ennyire szívükön viselik Hunyadi János emlékének ápolását. 

Csakhogy a szobor felállítását teljes egészében a magyar állam finanszírozza. 

Ami akár érhető is lenne, ha mondjuk Bethlen Gábor, vagy Kossuth Lajos szobráról lenne szó. Hunyadit azonban fiatal korában Lazarevics István szerb fejedelem seregében szolgált, Sibinjani Janko néven pedig a szerb folklórban is hősként tartják számon. 

A szerbek még feltételt is támasztottak a szoborállítás engedélyezéséhez. Kásler Miklós novemberi belgrádi látogatása alkalmával világosan tudtára adták: Hunyadinak csak akkor állhat szobra az ő fővárosukban, ha a miénkben is emelünk egyet Nikola Teslának. 

 A belgrádi várban egyébként néhány éve felújították és török fennhatóság alatt álló területté nyilvánították Damat Ali Pasa türbéjét.

A hódítóknak tehát a szerb főváros kitüntetett helyén van emlékhelyük, az ellenük harcoló Hunyadinak meg egy parkoló mögött szorítottak helyet.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss