A hazai műtők egyharmadában forróság és bűz van, a betegszobák 98 százalékában nincs klíma

Műtét
pixabay.com

A műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nincs hűtés – írja a Népszava a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökének gyors felmérésére hivatkozva, ami azután készült, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az egyik kormányinfó-sajtótájékoztatón a Magyar Hangnak megkérdőjelezte a klímahiányról szóló sajtóhíreket, majd azt mondta, hogy ahol nincs a műtőben hűtés, onnan jelezzenek a kormány felé, és megoldják.

Ficzere Andrea, az MKSZ elnöke elmondta, hogy felmérésük során a 108 kórházból mintegy 46 válaszolt, ebből derült ki, hogy az intézmények 67 százalékának a központi műtője klímás, 59 százalékuknak az intenzív osztálya is hűtött. A betegszobáknak viszont már csak a két százaléka klimatizált, az ambuláns vizsgálónak pedig csak a 9 százaléka.

Nem beszélve arról, hogy ahol van klíma, ott sincs pénz a karbantartásra, így a gépek vagy régiek, vagy rosszabb esetben tisztítva sincsenek, ez utóbbi pedig súlyosan fertőzésveszélyes.

Ficzere Andrea szerint a kórházak hűtése nem csak a betegek és a dolgozók kényelmét szolgálja, hanem a betegbiztonság fontos tényezője, mert amikor több mint 30 fok van egy egészségügyi intézményben, jelentősen megnő a fertőzés veszélye is.

A lap más megszólalókra hivatkozva megjegyzi, hogy a klíma hiánya a légcserélés miatt is problémás, a különböző gázok, váladékok bűze ugyanis zavarja az orvosi csapatot munka közben.

Az adatokból a kórházszövetség elnöksége összesítést készített Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.