Migráció, család, közös európai hadsereg - ezekről beszélt Orbán Viktor és a megválasztott EB-elnök

Migráció, család, közös európai hadsereg - ezekről beszélt Orbán Viktor és a megválasztott EB-elnök

Jó döntésnek nevezte a megválasztott EB-elnök fideszes támogatását Orbán Viktor, miután Brüsszelben tárgyalt Ursula von der Leyennel. Érkezése előtt még annyit mondott a Politico kérdésére, hogy "Remélem, ez a Bizottság más lesz." Az egyeztetés után optimistábbnak tűnt, de túl sok konkrétumot nem árult el. Az azonban kiderült az állami televíziónak adott nyilatkozatából, hogy előkerült a migráció, közös európai haderő, a családok és a biztonság kérdésköre is a beszlgetésen. A kormányfő úgy fogalmazott:

"(Ursula von der Leyennek) a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben"

Az Európai Bizottság elnöki tisztségét év végétől ellátó Von der Leyen korábban többször is kritizálta a magyar migrációs politikát, mostanra viszont e tekintetben is képes a közép-európaiak fejével gondolkodni a magyar miniszterelnök szerint. Orbán Viktor hozzátette, hogy az általa ésszerűnek tartott megoldások elérése a német politikussal sokkal valószínűbb, mint eddig bármikor.

Ursula von der Leyen több témában is homlokegyenest mást képvisel, mint a Fidesz

Ursula von der Leyen több témában is homlokegyenest mást képvisel, mint a Fidesz Ma szavaz az Európai Parlament Ursula von der Leyenről, akit az Európai Tanács jelölt az Európai Bizottság élére. A német védelmi miniszter reggel 9 órakor, az EP plenáris ülésén bemutatja azokat az elképzeléseket, amikből már ismerhetünk fontos részleteket, például itt és itt írtunk róluk.

Így zajlott a tárgyalás

Orbán Viktor és Ursula von der Leyen a következő Európai Bizottság munkaprogramjának előkészítése miatt találkozott Brüsszelben. Az EUrológust a Bizottság hivatalosan arról tájékoztatta a találkozó után, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke továbbra is szoros kapcsolatban kíván maradni a tagállamok vezetőivel.

Az oldal brüsszeli forrásai szerint a menetrend az volt, hogy Ursula von der Leyen, majd Orbán Viktor ismertette főbb elképzeléseit, politikai menetrendjét a következő EU Bizottság és a magyar kormány közötti együttműködésre vonatkozóan. Egy ilyen beszélgetésen ugyanakkor nem születnek megállapodások, sem döntések - teszik hozzá. 

Ursula von der Leyen a napokban egyeztetett több tagállami vezetővel - köztük a francia elnökkel, a cseh, a lengyel, a spanyol és a horvát miniszterelnökkel is.