Nem öngyilkosság? Epstein halálának okát a boncolás után sem tudták megállapítani

Epstein
Jeffrey Epstein halálának okát a boncolás után sem lehet egyértelműen megállapítani, ehhez még több információra van szükség

- közölte dr. Barbara Sampson igazságügyi orvosszakértő vasárnap este New Yorkban.

Az igazságügyi orvosszakértő nem mondott további részleteket: sem azt, hogy milyen jellegű információkra van még szükség, sem pedig azt, hogy gyanakszik-e valamire. Azt azonban elmondta: a boncoláson Epstein ügyvédjeinek kérésére részt vett Michael Baden magánorvos, patológus is.

Öngyilkos lett a börtönben a tinédzser lányokat futtató amerikai milliárdos

Holtan találták a manhattani börtönben fogva tartott Jeffrey Epsteint. A fiatal, 18 éven aluli lányokból szexhálózatot építő milliáros az amerikai lapok szerint öngyilkos lett. Epstein pár hete próbálkozhatott öngyilkossággal, akkor sebesülten találták a börtönben, azóta állandó megfigyelés alatt tartották magánzárkájában. Ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy valóban saját magát sebesítette-e meg vagy rabtársai bántalmazták.

A The New York Times című lap idézte New York város egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselőjét, aki azt mondta: Sampson doktor azt valószínűsíti, hogy Jeffrey Epstein felakasztotta magát, de ennek megerősítésére még további információkra van szüksége. 

Az emberkereskedelem és kiskorúak megrontása vádja miatt korábban előzetesbe került Epsteinre szombatra virradóra találtak rá manhattani börtöncellájában. Eszméletlen volt, azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni. A rendőrség szombati közleménye szerint öngyilkosságot követett el. A The Washington Post című lap azt is tudni vélte, hogy felakasztotta magát. 

Több politikus is magyarázatot követelt, kiváltképp azért, mert a különlegesen szigorú és biztonságos manhattani börtönben a 66 éves Epstein három héttel ezelőtt már megkísérelt öngyilkosságot. Akkor a börtönben szigorú megfigyelés alá helyezték, elkerülendő az újabb öngyilkossági kísérletet, ám szombaton kiderült, hogy ezt a megfigyelést július végén felfüggesztették. 

Epstein egyik áldozata Obama- és Clinton-közeli politikusokat is megvádolt szexuális visszaélésekkel

Az emberkereskedelemmel és kiskorúak elleni szexuális visszaélésekkel megvádolt amerikai milliárdos, Jeffrey Epstein egyik áldozata politikusokat is megvádolt szexuális visszaélésekkel - írja az MTI. A New York-i ügyészi hivatal pénteken mintegy kétezer oldalnyi bírósági dokumentumot hozott nyilvánosságra, s ezekből a többi között kiderült: Epstein egyik áldozata, a jelenleg 33 éves Virginia Robert Giuffré már 2015-ben feljelentést tett szexuális zaklatásért és kényszerítésért Epstein és barátnője, Ghislaine Maxwell - a néhai sajtómágnás Robert Maxwell lánya - ellen.

William Barr igazságügyi miniszter még szombaton közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: az ügy "komoly kérdéseket" vet fel. Egyúttal vizsgálatot rendelt el. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már megkezdte a nyomozást Epstein halála körülményeinek feltárására. 

Közben az amerikai sajtóban a börtön tisztségviselőitől származó értesülések jelentek meg arról, hogy Epstein felügyelete nem mindenben felelt meg az előírásoknak. Nem tartották meg a félóránként esedékes ellenőrzést, és a cellájából máshová helyezték a másik rabot, holott az előírások szerint mindig két fogolynak kell tartózkodnia egy cellában. Rod Rosenstein, az igazságügyi tárca volt helyettese Twitteren azt írta: "a pedofíliával megvádoltaknál nagy az öngyilkosság kockázata", ezért "különös figyelmet kell fordítani rájuk"

Konteók

A 66 éves Jeffrey Epstein halála összeesküvés-elméletek özönét indította el a közösségi médiában. Ezeket az elméleteket tovább táplálja egy - eredetileg szombaton a New York Postban megjelent, de azóta több médiumban is közölt - interjú, amelyet a manhattani börtön egyik volt rabja adott. 

Az illető névtelenül nyilatkozott, és elmondta: szerinte kizárt, hogy Epstein öngyilkos lett.

"Egyszerűen nem lehet, hogy az a férfi öngyilkos lett. Én túl sok időt töltöttem azokban a speciális cellákban, és tudom, hogy ez lehetetlenség. A plafon és a padló között 8-9 láb (körülbelül 2,5-2,7 méter) a távolság. Nincs hová csatlakoztatni bármit is." 

Majd részletezte, hogy a cellában ugyan vannak lepedők, de ezek papírvékonyságúak, nem elég erősek.

"Kilencven kilós volt, nem bírták volna el"

- utalt Epsteinre a volt rab. 

A lap két újságírójának kérdéseire válaszolva azt is elmondta: az ágyra sem köthette fel magát a milliárdos, a priccs ugyanis acélból készült, mozdíthatatlan, továbbá nincsenek villanykapcsolók és rácsok sem.

"Nem adnak neked semmit, amit sikeresen halálos fegyverré alakíthatsz át. Ha levelet akarsz írni, akkor gumiból készült tollat adnak és talán hetente egyszer egy darab papírt"

- fűzte hozzá.

(MTI)