Merkel Sopronban: a kompromisszumokhoz át kell lépni a saját árnyékunkat

Merkel Sopronban: a kompromisszumokhoz át kell lépni a saját árnyékunkat

A 24.hu tudósítása szerint a páneurópai piknikre emlékező soproni istentiszteletet Erdő Péter bíboros celebrálta, de beszélt Balog Zoltán volt miniszter is. A templomba kevés újságírót engedtek be, ők egy másik teremben követhetik élőben az M1 közvetítését.

Angela Merkel megérkezett Sopronba

Címlap Angela Merkel megérkezett Sopronba Angela Merkel és Orbán Viktor Sopronban, ökumenikus istentiszteleten fog megemlékezni a páneurópai piknik 30. évfordulójáról, a két ország vezetője beszédet is mond. Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy megtiszteltetés Merkel hazánkba látogatása és kifejezte a magyar nép német kancellár iránti nagyrabecsülését.

A magyar kormányfő azt mondta, Merkel egész Európa újraegyesítésén dolgozik:

„Mert Európát napról-napra újra kell egyesíteni: Európa alapját a független nemzetek adják, ezért Európa egysége soha sincs kész, azt újra és újra meg kell alkotni”

Orbán szerint a „magunkfajta szabadságharcosok” a kettészakítottság alatt is tudjuk, hogy Európa csak egy van, és ha hiszünk benne, akkor kelet és nyugat egysége megmarad. A miniszterelnök végül gratulált a kancellárnak és azt kívánta, munkáját kísérjék zajos sikerek.

Angela Merkel köszönetet mondott a magyaroknak azért, hogy segítettek a kelet-német embereknek 30 évvel ezelőtt. Szerinte a páneurópai piknik megmutatja, hogy milyen fontos a szolidaritás, a béke és a humánus Európa, szem előtt kell tartani ezeket az elveket.

Merkel szerint Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire képesek kompromisszumokat kötni a vitás kérdésekben, ehhez viszont át kell lépni a saját árnyékunkon.

„A háború és a szegénység sújtotta területekről nagy számban útnak induló menekültek arra emlékeztetnek minket, hogy milyen fontos harcolnunk a menekülést kiváló okok ellen.”

A két vezető tárgyalni is fog egymással, ezt követően közös sajtótájékoztatót tartanak.

Harminc éve volt a páneurópai piknik

Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. A magyarországi rendszerváltás egyik fontos eseményeként 1989. május 2-án a magyar-osztrák határon megkezdődött a műszaki határzár, az úgynevezett vasfüggöny lebontása.