Bolsonarónak nagyon messzire gurult a gyógyszere, szerinte a civil szervezetek gyújtják fel az esőerdőt

Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro brazil elnök szerdán a civil szervezetek esetleges felelősségét vetette fel az Amazonas erdőségeiben pusztító tüzekért, de súlyos vádjait nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

Az elnök kijelentette:

"minden jel arra mutat", hogy a civilek gyújtják a tüzeket az erdőkben, hogy szégyent hozzanak a kormányára, mivel az csökkentette a támogatásukat.

Amikor azonban arról faggatták, van-e bizonyítéka erre, közölte, hogy nincs a kezében ilyen "leírt terv".

"Bűncselekmény történik. Mindent el kell követni, hogy ez (a bűncselekmény) ne növekedjen, és meg kell találni a felelősöket, ha vannak ilyenek" - jelentette ki a sajtónak adott nyilatkozatában az elnök, aki szerint az Amazonas térségében tevékenykedő civil szervezetek "idegen érdekeket képviselnek". Az elnök hozzátette: "ezeknek az embereknek hiányzik a pénz".

Bolsonaro vádjai felszíthatják a politikáját bírálók indulatait, akik aggódnak az elnök Amazonasszal kapcsolatos tervei miatt. Bolsonaro ugyanis a környezetvédelmi aggályokat figyelmen kívül hagyva a térség gazdasági hasznosítását tervezi. 

Az erdőtüzek számának példátlan növekedését januári hivatalba lépése óta tapasztalják, amikor meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését.  Bolsonaro ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kormánya mindent elkövet az esőerdőket pusztító tüzek megfékezésére. 

Idén rekordszámú, több mint 72 ezer erdőtüzet észlelt az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE). Ez 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos időszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta.

Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelők létrehozása céljából.