Személyesen Ferenc pápa tiltott el egy pedofil magyar papot a hivatásától

Egyház
pixabay.com

A katolikus egyházzal szembeni egyik legerősebb, és kétségkívül kikezdhetetlen kritikát jelentik a pedofilügyek. Magyarországon is bejárta a sajtót egy olyan eset, miszerint egy pap benyúlt néhány fiúgyermek nadrágjába, vagy éppen birkózós játék közben feltűnően simogatta őket.

Az egyik ilyen történet nemrég Sebestyén Balázsék rádióműsorát is megjárta, és a beszélgetés során a hazai egyházat is bírálták amiatt, hogy eltussolnák az ilyen ügyeket.

Ezzel szemben a Válasz Online-on megjelent cikk kronológiai sorrendben vette végig a hazai eljárást, amiből kiderül: az első bejelentést követően bő két héttel már felfüggesztették a bűnös papot, majd 15 hónappal később tíz évre eltiltották hivatásától. Mi több, további három hónappal később Ferenc pápa is eltiltotta az illetőt mindennemű tevékenységétől.

Válasz Online cikkében levezetik, hogy a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyek eljárásaiban ugyan történtek hibák, de azt semmiképp nem lehet állítani, hogy itthon csak eltussolás, maszatolás történt volna. A pap eltiltása mellett azonban a szükséges számonkérést az is nehezítette, hogy a tanúk nem működtek együtt a rendőrségi eljárással, amit ezért megszüntettek. Az viszont való igaz: itthon még nem történt általános bocsánatkérés az áldozatoktól, szemben a lengyelekkel, ahol ezt már megtették.

A cikk részleteit itt lehet elolvasni.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
sss
2020. február 26. | 16:40
„Sajnálom, ha valaki ezt képes volt úgy kiforgatni, hogy nem fogunk nemzetpolitikával foglalkozni" - interjú a Jobbik elnökével a kilépésekről.