Brazil elnök a hadsereg bevetését fontolgatja az erdőtüzek miatt

.

A brazil elnök azt fontolgatja, hogy a hadsereg segítségét is igénybe veszi az Amazóniában pusztító erdőtüzek megfékezésében.

Jair Bolsonaro pénteken arról tájékoztatta a sajtót, hogy a nap folyamán összeül egy kormánykabinet, és megvitatja a teendőket. Ezek között az első helyek egyikén a hadsereg bevetése áll.

Egy későbbi, katonai rendezvényen kijelentette, hogy

információs háború folyik az esőerdőkben pusztító rekordszámú tűz miatt. Attól tart, hogy az ellenségei győzni fognak az igazság ellen indított háborúban.

Bolsonaro korábban úgy fogalmazott, hogy

Brazília belügyeibe való beavatkozás, ha valaki segíteni akar az esőerdőtüzek eloltásában
 

A brazil hadsereg kész megvédeni az amazóniai esőerdőket - jelentette ki erre reagálva pénteken Edson Leal Pujol vezérkari főnök a katonaság napján elmondott beszédében.

Ne csapják be magukat azok a könnyelműek, akik gyámkodni akarnak Brazília felett. A katonák mindig éberek, és készek megvédeni minden fenyegetéstől Amazóniát

- tette hozzá.

 A brazil kormány ezzel párhuzamosan "diplomáciai offenzívát" indított: a külképviseleteinek kiküldött egy 12 oldalas körlevelet, amelyben adatokat és statisztikákat bocsájt a diplomatái rendelkezésére, hogy azok alapján érveljenek.

Az idén 83 százalékkal több az erdőtűz Brazíliában, mint a tavalyi első nyolc hónapban. Bár a lángok rendszeresen felcsapnak ilyentájt, az év aszályos szakaszában, környezetvédők a tüzek ugrásszerű elszaporodása miatt parasztokat vádolnak, akik az erdők felégetésével próbálják növelni termőterületeiket.

Bolsonaro szerint nincs pénze Brazíliának eloltani az erdőtüzeket

Jair Bolsonaro brazil elnök szerint hazájának nincs pénze arra, hogy bármit is tegyen Amazónia erdőtüzei ellen. A hvg.hu arról ír, hogy a BBC tudósítása szerint az államfő megint elmondta, szerinte civil szervezetek okozták a tüzeket, de azt is elismerte, hogy erről semmilyen bizonyítéka nincsen.