Hatalmas zöldfelületet készülnek letarolni a XII. kerületben, hogy parkolóházat és sportcsarnokot építsenek

Hatalmas zöldfelületet készülnek letarolni a XII. kerületben, hogy parkolóházat és sportcsarnokot építsenek

Múlt héten pénteken írta meg a magyarepitok.hu, hogy a Kútvölgyi úton parkolóházat és sportcsarnokot készülnek építeni. A hegyvidékiek nincsenek elragadtatva az ötlettől, hiszen a beruházás újabb zöldfelületek elpusztításával járna, s sokak szerint ezt az összeget inkább a szomszédban álló két, pocsék állapotban levő egészségügyi intézmény felújítására kellene költeni. 

Az építészeti szakportál a 12. kerületi önkormányzat ajánlati felhívása alapján adott hírt a projektről. A megadott két helyrajzi szám alapján a létesítmények a Kútvölgyi út és a Szilágyi Erzsébet fasor által határolt 

háromszög alakú, zöld területen létesülnek.

A sportcsarnok küzdőterén legalább egy kézilladba pályát alakítanak ki, amelyek keresztben két kosárlabda pályára osztható. 

A kiírás szerint a létesítménynek közösségi rendezvények lebonyolítására; junior és senior korúak kiszolgálására és hatékony üzemeltetésre is alkalmasnak kell lennie, alternatív energia felhasználásával.

„Csak halkan kérdezem: biztos, hogy még egy sportcsarnokra van szüksége a Hegyvidéknek, amikor például a helyi egészségügyi állapotok sokkal inkább igényelnék a pénzügyi forrásokat?”

- írja Martinez Gábor jobbikos önkormányzati képviselő vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

Aggályaival nincs egyedül. A 12. kerületi Facebook-csoportokban sokan felháborodásuknak adtak hangot a tekintélyes méretű zöld terület várható elpusztítása miatt, s azt sem értik, hogy a nyilván több milliárdos beruházás költségeit miért nem a két szomszédos "roncskorház" felújítására fordítják. 

A tervezett sportcsarnok és parkolóház közvetlen közelében található ugyanis a Szent János és a Kútvölgyi kórház. Előbbi tavaly márciusban például azzal került be a hírekbe, hogy heteken át rossz volt a lift, így kézben kellett felvinni a betegeket az emeletre. A kormány kitűzte célként az intézmény felújítását, ám erre mindössze 9 milliárd forintot szánnak, amely több szakértő szerint is kevés lesz. A Kútvölgyit a nyolcadik és a kilenceik kerületbe költöztetik szét, miután a 2016-ban megkezdett renoválási munkálatokat a kivitelező néhány hónap után egyszerűen félbehagyta.