800 embert küldenek el az Electrolux jászberényi gyárából

Electrolux
Fotó: Bugány János/MTI

Brutális leépítés mellett döntött a jászberényi Electrolux: hétfői közleményükben 800 dolgozó elbocsátását jelentették be. A multicég döntése nyomán több ezer ember megélhetése kerülhet veszélybe, és ez ismét rávilágít arra, milyen veszélyeket hordoz magában a magyar kormány összeszerelő üzemekre építő gazdaságpolitikája.

A közlemény szerint a tömeges leépítés oka az, hogy a cég kiszervezi a porszívógyártást és a hűtőgép-előállítás nagy részét Magyarországról.

A kirúgásokkal kapcsolatban a cég azt írja, tárgyalásokat folytatnak a szakszervezetekkel.

A jászberényi dolgozók elbocsátásán túl a nyíregyházi üzemben kezdenek fejlesztésbe, de munkavállalói szempontból ott sem várható pozitív esemény, ugyanis robotizációt hajtanának végre.

Az eseményekre a Pénzügyminisztérium is reagált, de közleményükben mindössze arra hívták fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiány miatt a dolgozók könnyen találhatnak új munkahelyet a megyében. Azt írták, csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 5 ezer betöltetlen versenypiaci álláshely van a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztus végi adatai szerint. Az érintett munkavállalók elhelyezkedését szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással is segíthetik.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal egyidejűleg arról tájékoztatott, hogy vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, a cég a csoportos létszámleépítésre vonatkozó jogszabályi kötelezettségeinek eleget tett-e. A hivatal jelezte: kész azonnali beavatkozásra a tervezett létszámleépítés tisztázása érdekében.

Káoszt okozott a bejelentés

A tömeges létszámleépítés hírére látogatást tett az üzemben Budai Lóránt, az ellenzéki erőket tömörítő Közösen Jászberényért egyesület polgármesterjelöltje. Budai az Alfahírnek azt mondta, hogy az üzem gazdasági igazgatója megerősítette számára egyes gyártórészlegek rövidebb, valamint hosszabb távú felszámolását.

Jászberényben körülbelül 1800 ember dolgozik az Electroluxnak, tehát a 800 fős leépítés a dolgozók közel felét érinti. Budai Lóránt szerint az érintettek körében kisebb káosz uralkodik, mert a munkavállalók egy része átszervezésről beszélve nyugodtnak tűnt, míg mások megélhetésüket féltve a sírással küszködtek.

Budai Lóránt azt is elmondta lapunknak, hogy már most látott egy fejvadászcéget a gyár előtt. A polgármesterjelölt szerint kérdéses, hogy a városvezetés tudott-e az Electrolux terveiről, és ha igen –szerinte kellett tudnia-, akkor mit tettek azért, hogy elkerüljék a helyiek megélhetésének veszélyeztetését.

Jászberényben a hétvégén tartották meg Jász-Expót, aminek díszünnepségén Pócs János fideszes parlamenti képviselő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is erős magyar gazdaságról, kiváló termelésről beszéltek.

Ezt az évet még ledolgozhatják

Az Alfahír birtokába jutott egy hangfelvétel a jászberényi üzem dolgozóinak tett gyárigazgatói bejelentésről. Ebben angol, magyar és ukrán nyelven arról beszéltek, hogy a porszívógyártást a cég külső partnereknek szervezi ki, emellett megszűnik a felülfagyasztós hűtők, valamint a fagyasztóládák gyártása is Jászberényben.

A tájékoztatás szerint a gyártás áthelyezése és a helyi termelés leépítése 2020 első félévében kezdődik meg. A cég az év végéig a jelenlegi állománnyal folytatja a termelést, majd folyamatosan csökkenti a munkavállalói létszámot jövő év első félévében.

Az érintett részlegek áthelyezésére, kiszervezésére 2020 nyarán kerül sor.

Az átmeneti időszakban biztosított támogatások közül kiemelték, hogy terveik között szerepel a havi bónusz megemelése, valamint a saját és a kölcsönzött fizikai munkavállalóknak is hűségbónuszt fizetnek, ha a cégnél maradnak a gyártás befejezéséig. Ezt követően a cégvezetés együttműködik a helyi munkaügyi központtal, hogy a dolgozók minél gyorsabban elhelyezkedhessenek új munkahelyükön.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Balogh Gábor

Friss