Nem azért élünk furcsa világban Magyarországon, mert el kell viselnünk a szellemi fogyatékosokat

Tarlós István
Tarlós István
MTI/Koszticsák Szilárd

Tarlós István fideszes főpolgármester-jelölt tegnap felkéredzkedett a Fidelitas-bohóc plakátjára. Azonban amíg a kormányoldal által nevesített két ellenzéki politikus, és egy Berki Krisztián kapcsán az alkalmasság mentén merülhet fel aggály, addig Tarlós István ismét bebizonyította,

mennyire nem volt soha keresztény, és polgári a fideszes attitűd. 

És persze nem Tordai Bence szerepe miatt. 

Ugyanakkor ilyet nem mondunk - már amennyiben keresztények polgárok vagyunk:

"Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni, és türelmesnek kell lenni velük".

Magyarországon nem azért van furcsa világ, mert a szellemi fogyatékosokat "el kell viselni". 

Egyébként erre hívja fel a figyelmet az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is, hangsúlyozzák:

"az értelmi fogyatékosság vagy szellemi fogyatékosság pejoratív jelzőként, a vitapartner minősítéseként való használata minden jó érzésű ember számára sértő és megalázó".

Mint írták, a „szellemi fogyatékos” kifejezés, amely a közbeszédben általában az értelmi fogyatékossággal élő emberekre vonatkozik, téves, hiszen egy ember szelleme, vagy másképpen fogalmazva: lelke nem lehet fogyatékos.
Értelmi fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó, az ő érdekeiket védő szervezetként felhívjuk a figyelmet arra, hogy hazánkban több mint 50 000 értelmi fogyatékossággal élő személy él. Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed el.
Közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív.