Karácsony bepanaszolta a kormányt, mert az belenyúl a választásba pénzvisszatartásos retorikájával

tarlós

A Fővárosi Választási Bizottsághoz fordult Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, mert úgy véli, a kormány jogszerűtlenül kampányol, amivel megsérti a választás alapelveit és tisztaságát – írja a 24.hu.

Karácsony azt követően tett jogi lépéseket, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón megismételte korábbi állítását, miszerint az Orbán Viktor és Tarlós István között kötött Budapestre vonatkozó megállapodás érvényét veszti, amennyiben mást választanak a lakosok főpolgármesternek, ugyanis az magánemberként köttetett.

Az ellenzéki jelölt által benyújtott beadványban ezt a kijelentést kifogásolja, ugyanis úgy véli, ezzel a kormány egyértelműen Tarlóst segíti. És bár fideszes a kormány, és Tarlós a kormánypártok jelöltje, a választási eljárási törvény értelmében

a kormány nem kampányolhat egyetlen jelölt mellett sem, mert azzal a választás tisztaságát sértené.

A lap idézi Karácsony Gergely beadványát, amiben úgy érvel, hogy „egy jelölt alkalmasságának nyilvános értékelése kampánytevékenységnek minősül, hiszen a pozitív vagy negatív színben feltüntetés alkalmas arra, hogy a választói akaratot befolyásolja, alkalmas arra, hogy egyik vagy másik jelölt melletti elköteleződést alakítson ki. A kampánytevékenységnek, az egyes jelöltek értékelésének azonban vannak korlátai. Ezen korlátok közé tartozik, hogy a központi kormányzat, illetve a központi kormányzatot képviselő, a nyilvánosság felé megjelenő tagja nem állhat egyik jelölt mellé sem, különösen akkor nem, ha ehhez csak általa hozzáférhető felületeket használ”.

A  választási bizottságnak három napja van döntést hozni.

Az eset egyébként nem főváros specifikus. A vidéki városok többségében is azzal riogatják a fideszesek a lakosságot, hogy amennyiben nem a kormánypártok jelöltjére adják a voksukat, hanem ellenzéki jelöltet juttatnak a polgármesteri székbe, úgy a kormány elzárja a pénzcsapokat és a városban öt évre megáll a fejlődés. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.