Szijjártó büszke rá, hogy a magyar kormány és az azeri diktatúra mindig őszinte lehet egymáshoz

Ilham Alijev és Orbán Viktor

Kölcsönös tiszteletre van szükség a nemzetközi kapcsolatokban, de ehelyett sokszor kioktatással és kettős mércével kell szembesülnünk - biztosította szolidaritásáról az azeri diktatúrát Szijjártó Péter.

Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter jubileumi medált adott át az azerbajdzsáni diplomáciai szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából a magyar politikusnak. Az eseményen Szijjártó Péter kiemelte:

a magyar és azeri vezetők mindig őszinték lehetnek egymással, ezért hatékony az együttműködésük.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy éppen így folytassuk az együttműködést, mert Magyarország nemzeti érdeke a szoros kapcsolatok ápolása a régióval - közölte. Emellett Magyarország támogatja a térség együttműködését az EU-val, és bízik abban, hogy a Türk Tanács tagjaival együtt tovább építhetik a kapcsolataikat - tette hozzá.

A külügyminiszter felidézte: egy évvel ezelőtt ő is kitüntetést adott át azeri kollégájának, mert mindig barátságot és tiszteletet mutatott Magyarország és a magyar nemzet iránt, amit a magyarok nagyra értékelnek.

Elmar Mammadyarov arról beszélt, hogy a kitüntetéssel azt a baráti nyitottságot ismerik el, amellyel Szijjártó Péter viszonyul Azerbajdzsánhoz.

A kitüntetéssel az azeri állam a diplomáciai munka, Azerbajdzsán diplomáciai és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó emberek, diplomaták eredményeit ismeri el. Ilyen kitüntetést kapott korábban mások mellett az orosz, a georgiai, a szlovák, a lett és a kínai külügyminiszter.

A két kormány közötti őszinte, mély barátságot a jogállamiság iránti mérsékelt elkötelezettség mellett az is erősítheti, hogy

Azerbajdzsán 2012 és 2014 között 7,6 millió dollárt utalt át 3 magyarországi cég bankszámlájára.

Az utalás hogy, hogy nem, a baltás gyilkos kiadatása előtt érkezett. 

Az azeri pénzekkel kapcsolatban a Jobbik két feljelentést is tett, kevés eredménnyel. A pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség gyanújával tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség elévülés miatt elutasította, a pénzmosás ügyében pedig feljelentés-kiegészítést rendeltek el. A hivatali vesztegetés, illetve annak elfogadása miatt tett feljelentést pedig azzal az indokkal utasították el, hogy az tényállítást nem tartalmaz.

Az tavalyi azerbadjzsáni választások során két fideszes politikus, Bartos Mónika és L. Simon László is részt vett megfigyelőként a Kereszténydemokrata Internacionálé képviseletében. Utóbbi azt nyilatkozta:

"A választás lebonyolítása a mi demokratikus elvárásainkhoz igazodott."

Az EBESZ jelentése ennél jóval kevésbé volt lelkes. A szervezet szerint  a szavazás

„korlátozó politikai környezetben zajlott, olyan törvények szerint, amelyek csorbítják a valódi demokratikus választások előfeltételét jelentő alapvető jogokat és szabadságokat”.

Ilyen alapon, a pluralizmus hiányában - ami a médiára is jellemző - a választások nem voltak szabadok az EBESZ szerint.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.