Visszavonhatóvá tenné a pedofil igazgató állami kitüntetését a Jobbik

.
Fotó: Nagy Béla Ádám

Visszavonhatóvá tenné a Jobbik az érdemrendek kiadását. Mint ismert, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját nemrégiben, jogerősen 8 év fegyházbüntetésre ítélték gyermekek ellen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatt.

Vásárhelyi János 2016-ban Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott, de a szabályozás hiányosságai miatt ezt szörnyű tetteinek napvilágra kerülése és a bírósági ítélet után is megtarthatja. 

A párt két országgyűlési képviselője, Bencsik János és Szilágyi György a keddi napon nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz, amelyet aztán személyesen is átadtak.

.

Bencsik János elmondta, hogy azért fordulnak a köztársasági elnökhöz, járjon el annak érdekében, hogy a kormány támogassa a Jobbik javaslatát. Az előterjesztés lehetővé tenné a kitüntetések visszavonását abban az esetben,

ha szándékosan elkövetett bűncselekményben jogerősen elmarasztalták őket.

Szilágyi György szerint a legocsmányabb bűnt követte el a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója. Hozzátette, hogy óriási társadalmi felháborodást váltott ki, hogy megtarthatja kitüntetését egy „ilyen ember”.

A sajtó megkeresésére egyébként korábban a köztársaság elnöki hivatal jelezte, hogy a jelenleg hatályos törvények alapján, a köztársasági elnök úr nem tudja visszavonni a kitüntetést.

„Mi segíteni szeretnénk Áder Jánosnak és a kormánynak azzal, hogy benyújtunk egy törvényjavaslatot ismét. Hiszen 2016-ban egyszer már megtettük ezt Kiss László ügye miatt, de akkor a Fidesz már a bizottsági ülésen elvetette a törvényjavaslatot”

– emlékeztetett Szilágyi György.

Bencsik János kiemelte, hogy minden kitüntetés igazi értékét az adja, hogy milyen társaságba kerül az ember, kikkel kell osztozna egy ilyen kitüntetésen - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a visszavonhatóság az elismerések méltóságát is garantálhatná.